Ειδήσεις Υγείας

Μυστικά υγείας για να μην ”χάσετε” την ακοή σας

Οι δυνατοί θόρυβοι τα διάφορα γκάτζετ για μουσική, οι θορυβώδεις χώροι (club) και οι μουσικές συναυλίες μπορούν να αποβούν καταστροφικά για την ακοή.

Η αύξησή της έστω και λίγα ντεσιμπέλ, μπορεί βέβαια να επηρεάσει δραματικά στην ακοή σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι κάθε αύξηση των 3dB ισοδυναμεί με διπλασιασμό της ηχητικής ενέργειας (και μειώνει στο μισό τον χρόνο που πρέπει να ακούτε).

Ωτασπίδες

Όσο περισσότερος είναι ο θόρυβος και όσο μεγαλύτερη η διάρκεια που είστε εκτεθειμένοι σε αυτόν, τόσο αυξάνετε τις πιθανότητες να προκαλέσετε βλάβη στην ακοή σας. Προστατέψτε τα αυτιά σας με ωτοασπίδες οι οποίες μπορούν να μειώσουν (κατά μέσο όρο) τον θορύβου κατά 15 και 35 ντεσιμπέλ.

Χαμηλώστε τα ντεσιμπέλ

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να μην κινδυνεύσει η ακοή σας είναι να χαμηλώνετε την ένταση όταν ακούτε την αγαπημένη σας μουσική ή όταν παρακουλουθείτε τηλεόραση.

Ακολουθείστε τον κανόνα 60-60

Για το καλό της ακοή σας ρυθμίστε την ένταση στη μουσική στο 60% της μέγιστης έντασης αλλά όχι πάνω από 60 λεπτά την ημέρα.

Κλασικά ακουστικά

Επιλέξτε να χρησιμοποιήσετε ακουστικά «παλαιού» τύπου, τα οποία ρυθμίζουν αρμονικά τον ήχο και εξισορροπούν τη μουσική χωρίς να επηρεάζεται από τους εξωτερικούς θορύβους. Καλό είναι να κάνετε τακτικά διαλείμματα από τα ακουστικά σας, για να ξεκουράζετε τα αυτιά σας.

Πιο χαμηλά

Χαμηλώστε την ένταση του ήχου στην τηλεόραση και του ραδιοφώνου σας. Ακόμη και μια μικρή μείωση της έντασης του θορύβου, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στον κίνδυνο βλάβης στην ακοή σας.\

Εργασιακά…ντεσιμπέλ

Στην περίπτωση που η εργασία σας απαιτεί να χρησιμοποιείτε τρυπάνια, πριόνια και άλλα μηχανήματα ή άλλες μηχανές, μη ξεχνάτε να φοράτε ειδικές ωτασπίδες.

Κάντε αποτοξίνωση

Βρετανική έρευνα, τεκμηρίωσε ότι τα αυτιά χρειάζονται τουλάχιστον 16 ώρες ανάπαυσης, για να ανακάμψουν μετά από ένα δίωρο έκθεσης σε έναν χώρο, όπως είναι τα κλαμπ και οι συναυλίες, για παράδειγμα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button