Ειδήσεις Υγείας

Μυϊκές κράμπες: Οι πέντε βασικές αιτίες σε εικόνες

Οι μυϊκές κράμπες δεν εκδηλώνονται μόνο στα πόδια, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλη περιοχή του σώματος που υπάρχει κάποιος μυς. Μάλιστα όταν κράμπες στους μύες όχι μόνο στα πόδια προκαλούν έντονο πόνο και μεγάλη αναστάτωση στη ζωή των πασχόντων

Οι κύριες αιτίες που ενοχοποιούνται για την εμφάνισης τους είναι:

από την έλλειψη βασικών μετάλλων και ιχνοστοιχείων

ορισμένες παθήσεις, που διαταράσσουν τα επίπεδα ηλεκτρολυτών στο σώμα, αλλά και κάποιες που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος, όπως η περιφερική αρτηριακή νόσος, η οστεοαρθρίτιδα, η νευροπάθεια και οι διαταραχές του θυρεοειδούς.

Έλλειψη μετάλλων στον οργανισμό

 

 

 

 

 

Η έλλειψη πολύτιμων ουσιών όπως είναι το νάτριο, το κάλιο, το Ασβέστιο και το Μαγνήσιο μπορεί να ευθύνονται για τις συχνές κράμπες.

Αφυδάτωση

 

 

 

 

Η αφυδάτωση είναι ίσως η συχνότερη αιτία πίσω από τις κράμπες, ιδιαίτερα σε αθλητές ή σε άτομα που γυμνάζονται συστηματικά.

Έντονη γυμναστική

 

 

 

 

 

Μια απότομη αύξηση στην ένταση ή τη διάρκεια της γυμναστικής είναι μια άλλη συχνή αιτία πίσω από τις κράμπες στα πόδια.

Πολύωρη ακινησία/ορθοστασία

 

 

 

 

 

Οι μύες είναι «σχεδιασμένοι» για να κινούνται και να συσπώνται, επομένως όταν βρίσκονται για αρκετή ώρα σε μια αφύσικη γι’ αυτούς κατάσταση –όπως είναι το καθισιό ή η ορθοστασία– αντιδρούν με τη μορφή κράμπας.

Φαρμακευτική αγωγή

 

 

 

 

 

 

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων ενδέχεται να προκαλέσουν κράμπες στα πόδια επειδή διαταράσσουν την επάρκεια υγρών στο σώμα.

Πότε να επισκεφτείτε γιατρό

Αν εκδηλώνετε κράμπες στα πόδια χωρίς να υπάρχει κάποια προφανής αιτία και αν οι κράμπες αποτελούν εμπόδιο στην άσκηση της γυμναστικής, ιδίως αν ακολουθείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, ενυδατώνεστε επαρκώς και κάνετε τακτικά διατάσεις, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ωλένια νευρίτιδα: Πως περνά ο πόνος στον αγκώνα;

.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button