Ειδήσεις Υγείας

Μωβ γλώσσα: Ποιες ασθένειες μπορεί να κρύβει;

Το μωβ χρώμα στη γλώσσα αν και είναι σπάνιο αποτελεί  ένα ανησυχητικό σημάδι καθώς όπως επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες μπορεί να υποδεικνύει κάποιο θέμα υγείας που απαιτεί άμεση επίβλεψη.

Μερικές από τις κοινές αιτίες αυτού του φαινομένου, συμπεριλαμβανομένων των μωβ κηλίδων στη γλώσσα είναι:

Κακή κυκλοφορία του αίματος

Η πρώτη πιθανή αιτία είναι ένα πρόβλημα στην κυκλοφορία του αίματος που οφείλεται στην περιφερική αρτηριακή νόσος,  στη θρόμβωση στο αίμα, στους κιρσούς, στον σακχαρώδης διαβήτης, στην παχυσαρκία και στη νόσος του Raynaud.

Διατροφικές ανεπάρκειες

Οι διατροφικές ανεπάρκειες είναι μια άλλη κοινή αιτία του μωβ χρωματισμού της γλώσσας, ιδίως η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β2.

Χρόνια βρογχίτιδα

Η χρόνια βρογχίτιδα που επηρεάζει την παροχή οξυγόνου στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε γλώσσα που είναι μωβ σκούρο, ή σκούρο μπλε. Αν έχετε χρόνια βρογχίτιδα, θα πρέπει να δείτε και άλλα συμπτώματα όπως δύσπνοια, λαχάνιασμα, επίμονο βήχα με βλεννώδεις απεκκρίσεις (φλέγματα), καθώς και συχνές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.

 Υψηλή επίπεδα χοληστερόλης

Το μωβ χρώμα στην γλώσσα συνδέεται και με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η υψηλή χοληστερόλη είναι επίσης συχνά αιτία καρδιακών προβλημάτων, καθώς και προβλημάτων στην κυκλοφορία του αίματος.

Άλλες παθήσεις που συνδέονται με το μωβ χρώμα στη γλώσσα

-Πρόβλημα στο λεμφικό σύστημα, καθώς και αποδυνάμωση των αιμοφόρων αγγείων.

-Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, ιδίως σε άτομα με θανατηφόρες ασθένειες όπως ο ιός HIV του AIDS.

-Πελάγρα, στεατόρροια, Σύνδρομο Plummer-Vinson ή κακοήθης αναιμία.

-Παρατεταμένη χρήση ορισμένων φαρμάκων (όπως τα αντιβιοτικά) ή αντιδράσεις σε ορισμένα διατροφικά πλάνα ή συγκεριμένες τροφές.

-Συσσώρευση υπολειμμάτων τροφών και συνεπακόλουθη ανάπτυξη βακτηρίων.

-Μια παρατεταμένη φλεγμονή της γλώσσας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button