Άθληση & ΥγείαΕιδήσεις ΥγείαςΤραυματισμοί

Μόνο κοιλιακοί και ραχιαίοι για τον πόνο στη μέση; Όχι πια

Το γεγονός αυτό οδήγησε σε μια «παραπλανητική» συμβουλή από τους ειδικούς, προτείνοντας προγράμματα μόνο για τους μυς αυτούς. Είναι δυνατόν, όμως, να έχουμε καλή φυσική κατάσταση με πολύ καλά γραμμωμένους μυς και παρόλα αυτά να υποφέρουμε από τη μέση μας; Ναι είναι.

Ο κ. Γεώργιος Γουδέβενος, φυσικοθεραπευτής και επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Κρήτης , Δρ manual medicine, ειδικός στη μηχανική της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων εξηγεί: «Από το 1972 έως και το 1987 η Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Gainsville της Florida στον τομέα της Φυσικής Αποκατάστασης (Michael L. Fulton, Michael I. Pollock et all) τεκμηρίωσε επιστημονικά ότι η πραγματική υποστήριξη και ενδυνάμωση της Οσφυϊκής χώρας, και γενικότερα της Σπονδυλικής Στήλης, επιτυγχάνεται μόνο από τις ομάδες των πολύ βαθιών και μικρότερων παρασπονδυλικών μυών, που βρίσκονται πλησιέστερα στην Σπονδυλική Στήλη. Αυτοί οι μυς αποκαλούνται Σταθεροποιοί. Όλοι οι υπόλοιποι μυς δίνουν καλή φυσική κατάσταση, όχι, όμως, λειτουργική υποστήριξη και σταθερότητα στην Σπονδυλική Στήλη».

Από το 1987 εφαρμόζεται σε όλα τα Νοσοκομεία, τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Αποκατάστασης, Φυσικοθεραπευτήρια και Ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης στην Αμερική, στην Ευρώπη και στην Αυστραλία.

«Στα μηχανήματα αυτά ο ασθενής υποβάλλεται σε ένα αρχικό τεστ, στο οποίο καταγράφεται το εύρος κίνησης του τμήματος της Σπονδυλικής Στήλης που μας ενδιαφέρει. Στη συνέχεια «αποκλείονται» όλοι οι μυς, πλην αυτών που θα μετρηθούν και ο ασθενής υποβάλλεται σε μέτρηση δύναμης και αντοχής του Στηρικτικού Συστήματος σε διάφορες γωνίες και μοίρες, μόνο στους μυς που σταθεροποιούν την Σπονδυλική Στήλη.

Η πληροφόρηση που δίνεται είναι σπουδαία, καθότι, από τις παραμέτρους που έχουν δοθεί, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής καταγράφει με ακρίβεια, αξιοπιστία και ασφάλεια το σταθεροποιητικό πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσει» υπογραμμίζει ο κ. Γουδέβενος.
Το πρόγραμμα σταθεροποίησης ακολουθεί τα Διεθνή πρωτόκολλα Αποκατάστασης του Παν/μίου της Florida και του Παν/μίου του San Diego California U.S.A. (Vert Mooney, Bryon Holmes et all).

Οι επίσημες αναφορές χειρουργών Σπονδυλικής Στήλης αναφέρουν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά ότι πολλοί ασθενείς, υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση, την αποφεύγουν. Φαίνεται ότι ήταν η καλύτερη απάντηση στην αιτία του προβλήματός τους. Σταθεροποιώντας τους μυς αυτούς δημιουργείται μια φυσική ζώνη βαθιά και γύρω από την Σπονδυλική Στήλη και φυσικά αποφορτίζουν την πίεση που ασκείται στην πάσχουσα περιοχή.

Σύμφωνα με τεκμηριωμένες έρευνες, οι μυς αυτοί, όταν πονούν ή τραυματίζονται, ατροφούν ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη μυϊκή ομάδα. «Οι περιπτώσεις που τα μηχανήματα αυτά εφαρμόζονται είναι η Αστάθεια (αποσταθεροποίηση) των σπονδύλων, που μπορεί να οφείλεται σε ατροφία των σταθεροποιητών μυών λόγω δομικών ανωμαλιών, όπως σπονδυλολίσθηση, σπονδυλόλυση, κατάγματα σπονδύλων, κήλες δίσκου, μυοσυνδεσμικές κακώσεις, εκφυλιστικές σπονδυλοαρθρίτιδες, τραύμα ή παραμόρφωση της Σπονδυλικής Στήλης, με συνοδό κύφωση ή σκολίωση, οστεοπόρωση, καθώς και στον συνδυασμό των ανωτέρω.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button