Πολιτική Υγείας

Μόνο στο healthreport.gr:Πως θα πληρώσουν το clawback οι φαρμακοβιομηχανίες! Όλη η απόφαση

Το χέρι βαθιά στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις καθώς η ηγεσία του υπουργείου υγείας κατέληξε στο πως θα καταβληθεί τελικώς η υποχρεωτική έκπτωση λόγω υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback).
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του healthreport.gr ο Μάκης Βορίδης έπειτα από συνεχείς και πολύωρες συσκέψεις με στελέχη του υπουργείου, κατέληξε στο πόσα αλλά και πως θα πληρώσουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις την υπέρβαση που θα προκύψει στο τέλος του χρόνου στη φαρμακευτική δαπάνη.

Συγκριμένα με βάση τις μετρήσεις και τις καταγραφές που έχουν γίνει, η υπέρβαση στο πρώτο εξάμηνο του 2014 αγγίζει τα 170 εκατ. ευρώ. Παρότι το Σεπτέμβριο αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά νέα καινοτόμα και ακριβά φάρμακα, το επιτελείο Βορίδη υπολογίζει ότι συνολικά το ποσό των 2 δις που έχει ορισθεί ως «ταβάνι» θα ξεπεραστεί κατά περίπου 220 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου.
Η λύση που επελέγη – όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του healthreport.gr -είναι για το πρώτο εξάμηνο να καταβληθεί το clawback όπως και την περσινή χρονιά και το δεύτερο 6μηνο του 2014 να υπολογισθεί ανά κατηγορία φαρμάκου. Πράγμα που σημαίνει ότι η κατηγοριοποίηση θα περιλαμβάνει τα φάρμακα υψηλού κόστους, τα φάρμακα με προστασία πατέντας (on patent), εκείνα που έχουν χάσει την πατέντα τους (off patent) καθώς και τα γενόσημα.
Ωστόσο εκφράζονται αμφιβολίες από παράγοντες της αγοράς σχετικά με το πώς ακριβώς θα γίνει ο υπολογισμός καθώς το σύστημα μοιάζει σύνθετο και είναι άγνωστο πως θα εκτιμηθεί ο συμψηφισμός του 1ου και του 2ου εξαμήνου.
Πάντως πολλές εταιρείες έχουν διατυπώσει τη δυσαρέσκειά τους και στον Μάκη Βορίδη για το γεγονός ότι δε δημοσιοποιούνται τα επίσημα στοιχεία των πωλήσεων των φαρμάκων από την ΗΔΙΚΑ ώστε να γνωρίζει ο κλάδος αλλά και η κάθε εταιρεία ξεχωριστά τι έχει διαθέσει στους ασφαλισμένους και για ποια ακριβώς ένδειξη του φαρμάκου.
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Το νέο σύστημα υπολογισμού του claw back πάντως θα έχει κερδισμένους και χαμένους. Ευνοημένη φαίνεται πως θα είναι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία που παράγει κυρίως γενόσημα φάρμακα τα οποία βρίσκονται στην τέταρτη κατηγορία και οφείλουν τα λιγότερα στο σύστημα.

Και αυτό επειδή οι πωλήσεις είναι περιορισμένες (περίπου στο 25 με 30%) ενώ τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα έχουν χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τα πρωτότυπα φάρμακα.
Τα περισσότερα αναμένεται να καταβάλουν οι εταιρείες που διαθέτουν φάρμακα υψηλού κόστους που καταλαμβάνουν και αναλογικά το μεγαλύτερο μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης των 2 δις ευρώ. Υπολογίζεται ότι τα ακριβά φάρμακα κυμαίνονται ετησίως στα 700 εκατ. ευρώ.
Τα τρικ Βορίδη

Πάντως ο υπουργός Υγείας φαίνεται πως σε μια προσπάθεια να διατηρήσει αγαστές σχέσεις με τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας στο πλαίσιο βέβαια και των πολιτικών του βλέψεων, αναμένεται να επιχειρήσει- όπως έλεγαν πηγές στο healthreport.gr- να μειώσει το ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν οι εταιρείες ως clawback.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι θα επιχειρήσει να μειώσει το ποσό κοντά στα 150 εκατ. ευρώ για όλο το χρόνο καταμερίζοντας τα υπόλοιπα χρήματα σε άλλους …κωδικούς. Οι επόμενες μέρες αναμένονται κρίσιμες για τα …ταμεία των φαρμακευτικών εταιρειών καθώς οι όποιες …μαθηματικές διεργασίες θα αποφασιστούν πίσω από τις κλειστές πόρτες του 2ου ορόφου της οδού Αριστοτέλους στο υπουργείο Υγείας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button