ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Μόνο στο HealthReport.gr: Η νέα πρόταση σοκ της τρόικας που «σκοτώνει» τα ελληνικά φάρμακα!

Στην πιο κρίσιμη καμπή βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Αγκάθι μεταξύ των δύο πλευρών είναι εκτός από τα κόκκινα δάνεια, οι πλειστηριασμοί, το ασφαλιστικό και τα γενόσημα φάρμακα και οι τιμές τους.

Αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν πως η τρόικα ζητά κι άλλες «θυσίες» από την κυβέρνηση, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως και να εκταμιευθούν τα δύο δις ευρώ.

Ειδικότερα με μια πρόταση σοκ την οποία υπέβαλε για λογαριασμό των δανειστών ο περιβόητος τροϊκανός Τζουζέπε Καρόνε, εξαφανίζονται τα ελληνικά φάρμακα καθώς χάνεται κάθε προστασία στην τιμή τους ακόμη και σε αυτά που κοστίζουν ένα ευρώ.

Να σημειωθεί πως οι Έλληνες Φαρμακοβιομήχανοι είχαν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει την προστασία των φθηνών γενοσήμων φαρμάκων ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να τα παράγουν.

Με …μηδέν προστασία

Η νέα πρόταση των τροϊκανών προβλέπει ουσιαστικά την εκμηδένιση της προστασίας των γενοσήμων φαρμάκων, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.

Και αυτό διότι οι δανειστές μέσω του Τζουζέπε Καρόνε επιδιώκουν από τη σημερινή προστασία που δεν προβλέπει μειώσεις τιμών σε όσα φάρμακα πρωτότυπα που έχασαν την πατέντα τους (off patent) κοστίζουν κάτω από 12 ευρώ και όσα γενόσημα κοστίζουν κάτω από 7,8 ευρώ.

Το νέο σενάριο των τροϊκανών προβλέπει το ποσό να μειωθεί στα 10 ευρώ για τα πρωτότυπα φάρμακα που έχασαν την πατέντα τους και στα 5,8 ευρώ για τα γενόσημα για το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Στη συνέχεια η πρόταση των δανειστών γίνεται ακόμη χειρότερη για τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες. Προβλέπει στο β’ εξάμηνο του 2016 οι τιμές προστασίας να μειωθούν στα 6 ευρώ για τα off patent φάρμακα και στα 3,5 ευρώ για τα γενόσημα.

Για το 2017 από την 1η Ιανουαρίου η προστασία των φθηνών φαρμάκων ουσιαστικά εξανεμίζεται, αφού δε θα μειώνονται μόνο οι τιμές στα φάρμακα που είναι κάτω του 1 ευρώ, λένε οι πληροφορίες του HealthReport.gr.

Το μυστήριο email που έκανε…φτερά

Και το ζήτημα είναι πως οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι μέχρι πριν λίγα 24ωρα φαίνεται πως είχαν την ελπίδα ότι μπορεί η κατάσταση να σωθεί σε ένα βαθμό. Ένα email που έφθασε στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των υψηλόβαθμων στελεχών της αγοράς φαρμάκου τα ξημερώματα του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου, είχε ως αποστολέα τον περιβόητο Τζουζέπε Καρόνε.

Ένα email που όμως γρήγορα… εξαφανίστηκε μαζί του και η πρόταση που περιείχε.
Ο Τζουζέπε Καρόνε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του HealthReport.gr ανέφερε πως η συμφωνία θα μπορούσε τελικώς να κλείσει για το 2016 στην προστασία των off patent φαρμάκων στα 10 ευρώ και στα 5,8 ευρώ για τα γενόσημα.

Ο Τζουζέπε Καρόνε
Ο Τζουζέπε Καρόνε

Το 2017 η προστασία θα γινόταν πιο περιορισμένη στα 9 ευρώ και 4,8 ευρώ αντίστοιχα. Η πρόταση δεν ακουγόταν καθόλου κακή για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεδομένων και των πιο τραγικών σεναρίων που κυκλοφορούσαν.

Ωστόσο η συγκεκριμένη πρόταση του Τζουζέπε Καρόνε έκανε φτερά και αντικαταστάθηκε γρήγορα με το χειρότερο σενάριο που προβλέπει ουσιαστικά την πλήρη κατάργηση της προστασίας ακόμη και των εξαιρετικά φθηνών γενόσημων φαρμάκων.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη εάν εφαρμοσθεί;
Ότι τα ελληνικά φθηνά γενόσημα σύντομα θα εξαφανισθούν από την ελληνική αγορά, καθώς η παραγωγή τους δε θα θεωρείται συμφέρουσα.

Οι Ελληνικές Φαρμακοβιομηχανίες πάντως έχουν διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση πως δε θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.
Στην περίπτωση που εφαρμοσθεί το χειρότερο σενάριο, οι Έλληνες Φαρμακοβιομήχανοι προτίθενται όπως λένε εδώ και καιρό, να παραδώσουν τις άδειες παραγωγής των φαρμάκων τους στον ΕΟΦ.

Όμως όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση δε φαίνεται να δίνει τη μάχη για τα φάρμακα αφού όπως συζητείται στους διαδρόμους του Μαξίμου, «στη μάχη με τους δανειστές καλύτερα να θυσιαστούν τα φάρμακα παρά τα κόκκινα δάνεια».

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως στο 3ο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Αύγουστο, προβλέπεται η μείωση των τιμών των off patent φαρμάκων και των γενοσήμων στο 50% της τιμής του πρωτοτύπου και στο 32,5% αντίστοιχα.

Όμως υπάρχει και η διευκρίνιση ότι οι τιμές των γενοσήμων από το 2016 και μετά θα μειώνονται μόνο σε σχέση με τον όγκο πωλήσεων τους, χωρίς να υπάρχει παρέμβαση στην τιμολόγηση.
Η συμφωνία πάντως κυβέρνησης-δανειστών αναμένεται -καλώς εχόντων των πραγμάτων- να κλείσει το αργότερο τα επόμενα δύο 24ωρα.

Δεν είναι τυχαίο πάντως πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τον κλάδο της βιομηχανίας φαρμάκου, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης ο Γ. Γ. Δημόσιας Υγείας, ο Γ. Γ. Βιομηχανίας, καθώς και οι Συντονιστές των Κυβερνητικών Συμβουλίων Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. & ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. αντίστοιχα).

Λέγεται μάλιστα από εκπροσώπους του κλάδου ότι η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για να διασκεδάσει η κυβέρνηση τις εντυπώσεις. Γι αυτό και επισημαίνεται ότι “η συνάντηση εντάσσεται στην ειλημμένη κυβερνητική απόφαση για έναρξη οργανωμένου διαλόγου με τους φορείς του κλάδου με σκοπό την ενίσχυση των προοπτικών της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μόνο στο HealthReport.gr: Δείτε ποιες είναι οι νέες απαιτήσεις του «τροϊκανού» Καρόνε στην Υγεία!

Τα ευτράπελα της συνταγογράφησης φαρμάκων! Τι καταγγέλλουν οι γενικοί γιατροί

Δείτε πόσα φάρμακα πήραν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ τα τελευταία χρόνια!

Αλλάζει ο τρόπος αποζημίωσης των φαρμάκων με υπογραφή τρόικας! Τι προβλέπει το μνημόνιο

Δείτε όλο το ΦΕΚ για τη συνταγογράφηση γενοσήμων και τα πρόστιμα στους γιατρούς!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button