ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Μόνο στο HealthReport.gr: Καταργείται ο νόμος για την απελευθέρωση των διαγνωστικών κέντρων! Τι αλλάζει

Έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι ο Π. Κουρουμπλής, ο Αν. Ξανθός και ο Γ.Μπασκόζος έχουν ήδη συζητήσει και αποφασίσει έπειτα και από σχετική συνεννόηση με την Κουμουνδούρου, να καταργήσουν τον μνημονιακό νόμο που δίνει το δικαίωμα σε όποιον το επιθυμεί να ανοίξει διαγνωστικό κέντρο σε όποια περιοχή της χώρας επιθυμεί και μάλιστα όσα υποκαταστήματα επιθυμεί.

Ο νόμος που ψηφίστηκε στην περίοδο των μνημονίων και αποτελούσε υποχρέωση προς τους δανειστές, δίνει το δικαίωμα σε επιχειρηματίες να δημιουργήσουν αναρίθμητες αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων με συνέπεια η κατάσταση να θεωρείται από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανεξέλεγκτη, λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr. Και αυτό διότι όπως υποστηρίζουν αυξάνεται με τον τρόπο αυτό η προκλητή ζήτηση εξετάσεων αλλά και η εκροή χρήματος από τον ΕΟΠΥΥ προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Ο ίδιος νόμος, ο οποίος αναμένεται να καταργηθεί άμεσα καθώς είναι στις πρώτες προτεραιότητες της νέας ηγεσίας, επιτρέπει να δημιουργηθεί διαγνωστικό κέντρο και από μη γιατρό. Στο παρελθόν υπήρχε ο περιορισμός πως το 51% έπρεπε να ανήκει σε γιατρό.

Ο μνημονιακός νόμος με τον οποίο απελευθερώθηκε και η αγορά των διαγνωστικών κέντρων όπως και άλλων επαγγελμάτων, είναι ο 3919 του 2011 για την «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων».

exetaseis1

Τι σημαίνει η κατάργηση του νόμου στην πράξη; Ότι θα επανέλθουν τα κριτήρια για τη δημιουργία ενός υποκαταστήματος για διαγνωστικές εξετάσεις, τα οποία θα περιλαμβάνουν εκτός των άλλων πληθυσμιακά και γεωγραφικά δεδομένα. Θα επιβάλλεται επίσης έγκριση από ειδικό συμβούλιο το οποίο θα εξετάζει όλες τις προϋποθέσεις για νέο διαγνωστικό κέντρο.

Πάντως τις τελευταίες ημέρες επικρατεί έντονη ανησυχία σχετικά με τις αλλαγές που θα κάνει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας στη συνεργασία ΕΟΠΥΥ-ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.
Και μπορεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής να θέλει ακόμη και να διακόψει ή να …ελαφρύνει τη ροή του χρήματος προς τον ιδιωτικό τομέα, όλα δείχνουν όμως πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό αυτήν την περίοδο.

Και αυτό επειδή τα τμήματα της διάγνωσης των πολυιατρείων του ΠΕΔΥ είτε δε λειτουργούν καθόλου είτε υπολειτουργούν λόγω έλλειψης υλικών.
«Θα μειωθεί η ροή των ασθενών στον ιδιωτικό τομέα αλλά πολύ αργότερα και εφόσον έχει φτιαχτεί το δημόσιο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» έλεγε στο HealthReport.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της Κουμουνδούρου συμπληρώνοντας με νόημα: «άλλωστε κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί και ούτε συμφωνηθεί μέχρι στιγμής».

Αυτό βέβαια που φαίνεται να φοβούνται στο ΣΥΡΙΖΑ είναι μη τυχόν και με βιαστικές κινήσεις γυρίσει χρόνια πίσω το σύστημα υγείας και δούμε ξανά ουρές όπως στο ΙΚΑ για μια απλή εξέταση αίματος. Κάτι τέτοιο άλλωστε θα έβλαπτε σοβαρά το κοινωνικό προφίλ της νέας κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) Γιώργος Βουγιούκας πάντως δηλώνει στο HealthReport.gr: «η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα έχει πραγματική επιτυχία στο έργο της που αναλαμβάνει εάν κοιτάξει ισότιμα τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της υγείας και υπάρξει συνεργασία μεταξύ αυτών των δυο τομέων που είναι οι πυλώνες ενός πρωτοβάθμιου εθνικού συστήματος υγείας. Και το θέτω ως εθνικό και όχι δημόσιο γιατί εθνικό είμαστε και εμείς οι ιδιώτες».

Και το ερώτημα είναι τι θα πράξουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα στην περίπτωση που το υπουργείο Υγείας μειώσει κατακόρυφα τις τιμές αποζημίωσης για τις εξετάσεις. Ο κ.Βουγιούκας τονίζει με νόημα στο HealthReport.gr: «τότε εμείς θα συμβληθούμε με τον ΕΟΠΥΥ με αυτές τις τιμές που μας δίνει, αλλά ο πολίτης θα χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη του γιατί δε θα μπορεί να εξυπηρετηθεί στις δημόσιες δομές. »

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button