Ειδήσεις Υγείας

Μύκητες στα νύχια: Οι έξι κανόνες για να μην κολλήσετε ποτέ

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες της mayoclinic οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί, συχνότερα όμως συμβαίνει σε άτομα που έχουν σακχαρώδη διαβήτη ή κυκλοφορικές διαταραχές (αγγειοπάθεια).

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί της mayoclinic οι μύκητες μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο ενώ  η υγρασία και η αυξημένη θερμοκρασία συντελούν στην εμφάνισή τους.

Τι να προσέχετε για να μην κολλήσετε

Να σκουπίζετε σχολαστικά τα χέρια σας και μια φορά την ημέρα να τα φροντίζετε με μια κρέμα θρέψης και ενυδάτωσης. Όσο πιο γερά είναι τα νύχια σας τόσο πιο δύσκολα θα παρουσιάσουν ονυχομυκητίαση.

Να έχετε κομμένα τα νύχια μικρά και να καθαρίζετε τις περιοχές που έχουν πάχυνση.

Να μην χρησιμοποιείτε τα ίδια εργαλεία (π.χ. νυχοκόπτης ή ψαλιδάκι) στα προσβεβλημένα και στα υγιή νύχια.

Αποφεύγετε να φοράτε μυτερά παπούτσια, τα οποία πιέζουν τα δάκτυλα των ποδιών σας.

Να προτιμάτε κάθε ημέρα βαμβακερές κάλτσες. Να αλλάζετε αμέσως τις κάλτσες σας όταν ιδρώνετε ή όταν βρέχονται τα πόδια σας.  Μπορείτε να χρησιμοποιείτε αντιμυκητιασική σκόνη (τάλκ) μέσα στα παπούτσια για να απορροφά την υγρασία και να διατηρεί τα πόδια σας στεγνά.

Οι διαβητικοί ή όσοι πάσχουν από ψωρίαση, ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου της νόσου. Επιρρεπείς στη νόσο είναι επίσης και όλοι όσοι ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες. Το υγρό περιβάλλον (π.χ. αθλητικά παπούτσια) είναι το ευνοϊκότερο για τη δημιουργία μυκήτων.

Μην περπατάτε με γυμνά πόδια σε δημόσιους χώρους, όπως π.χ. τα αποδυτήρια στα γυμναστήρια.

Καλό είναι για την αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης να ζητάτε τη γνώμη του ειδικού, ο οποίος θα σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button