Ειδήσεις Υγείας

Μύκητες στα νύχια των ποδιών: Τα εφτά σημάδια που δείχνουν μόλυνση

Οι μύκητες στα νύχια των ποδιών αποτελεί ένα κοινό πρόβλημα το οποίο είναι πιο έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες που τα πόδια παραμένουν για μεγάλο μέρος της ημέρας εκτεθειμένα.

Αρχικά παρουσιάζεται ως λευκή κηλίδα στην άκρη των νυχιών και μπορεί να προσβάλλει ένα ή περισσότερα νύχια, συνήθως των ποδιών. Μάλιστα όπως αναφέρει ο Μάνος Αρβανιτάκης,Προέδρος του Ελληνικού Συλλόγου Ποδιάτρων -Ποδολόγων, MSc, BSc ( Hons) Podiatry MPS αν και δεν είναι άμεσα επικίνδυνη για τη ζωή, το νύχι που έχει προσβληθεί από μύκητα αποτελεί σημείο εισόδου μικροβίων στον οργανισμό.

Την ίδια στιγμή η μόλυνση δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να εξαπλωθεί σε όλα τα νύχια, αλλά και να προσβάλλει άλλους ανθρώπους.

Υπολογίζεται ότι το 20% του ενήλικου πληθυσμού παρουσιάζει ονυχομυκητίαση τουλάχιστον μια φορά στη διάρκεια της ζωής του.

Οι ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι άτομα με διαβήτη, αθλητές, άτομα με κινητικά προβλήματα, άτομα με κυκλοφοριακές διαταραχές (αγγειοπάθεια), άτομα που ιδρώνουν έντονα και τέλος άτομα που κάνουν χρήση κοινόχρηστων ντους στο γυμναστήριο ή στην πισίνα.

Συμπτώματα

Τα σημάδια που πρέπει να κινητοποιήσουν τους πάσχοντες περιλαμβάνουν:

Τα νύχια χάνουν τη φυσική λάμψη τους
Αποχρωματισμός και πάχυνση του δέρματος κάτω από το νύχι

Λευκά ή κιτρινωπά σημεία στη μέση του νυχιού
Εύθραυστα, τραχιά νύχια
Παραμορφωμένα σε σχήμα νύχια

Πάχυνση νυχιών
Αποκόλληση του νυχιού από το υγιές δέρμα

Τι βοηθά στην ανάπτυξη των μυκήτων;

Όπως αναφέρει ο ειδικός οι κατάλληλες συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων είναι η υγρασία και η υψηλή θερμοκρασία. Συγκεκριμένα, τα κλειστά παπούτσια κρατούν τα πόδια ζεστά και υγρά. Επίσης τα αποδυτήρια, οι πισίνες και οι ντουζιέρες ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων.

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης, υπάρχουν διαφορετικές θεραπείες ακόμα και συνδυασμοί θεραπειών και πάντα χρειάζεται η συμβουλή του ειδικού.

Για τις σοβαρές ονυχομυκητιάσεις το είδος της θεραπείας περιλαμβάνει που θα πρέπει να ακολουθήσετε (αντιμυκητιασικά χάπια, σε συνδυασμό με φάρμακα τοπικής χρήσης, χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του νυχιού ή χρήση laser ), ανάλογα με την βαρύτητα της λοίμωξης.

Πρέπει να τονίσουμε ότι κάποια αντιμυκητιασικά φάρμακα θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που έχουν προβλήματα με το ήπαρ ή καρδιακή ανεπάρκεια. Είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζει ο θεράπων γιατρός, ώστε να αποφασίσει ποια θεραπεία θα ακολουθήσει. Σημασία έχει η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χαμηλός σίδηρος: Με αυτές τις τροφές θα τον ενισχύσετε

Δείτε τις τροφές-βάλσαμο για το στομάχι

 

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close