Ειδήσεις Υγείας

Μύκητες στα πόδια: Κανόνες πρόληψης για να μην μολυνθείτε

Οι μύκητες στα πόδια προκαλούν αλλοίωση στα νύχια τα οποία όσο περνούν οι μέρες αδυνατίζουν, αποκτούν κίτρινο ή καφέ χρώμα και δυσάρεστη οσμή. Στο πρώτο στάδιο αναφέρουν οι ειδικοί της mayo clinic εμφανίζονται στην επιφάνεια των νυχιών άσπρες κηλίδες και κάτω από αυτή συσσωρεύονται ρυπαρές ουσίες. Αν δεν αντιμετωπιστούν, είναι πιθανό να επεκταθούν και στα υπόλοιπα δάχτυλα, ακόμα και σε άλλα σημεία του σώματος.

Οι μύκητες στα πόδια επισημαίνουν οι ειδικοί της mayo clinic προκαλούνται εξαιτίας κυρίως από δερματόφυτα. Τα πιο συχνά είναι το trichophyton rubrum και το trichophyton interdigitale.

Τι να κάνετε

Σε λεκάνη με ζεστό νερό προσθέστε 2 κουταλιές λευκό ξίδι και κάντε ποδόλουτρο για 10΄. Συνεχίστε για 10 ημέρες, πρωί και βράδυ ή μόνο βράδυ. Αντί για ξίδι, μπορείτε εναλλακτικά να προσθέσετε 2-3 σταγόνες tea tree.

Να φοράτε παπούτσια με ανατομική στήριξη και με πλατύ πέλμα (όχι στενά). Να μη φοράτε μυτερά παπούτσια, τα οποία πιέζουν τα δάκτυλα των ποδιών σας.

Να προτιμάτε τις βαμβακερές κάλτσες τις οποίες πρέπει να αλλάζετε όταν ιδρώνετε ή όταν βρέχονται τα πόδια σας.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε αντιμυκητιασική σκόνη (τάλκ) μέσα στα παπούτσια για να απορροφά την υγρασία και να διατηρεί τα πόδια σας στεγνά.

Οι διαβητικοί ή αυτοί που πάσχουν από ψωρίαση ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου της νόσου. Επιρρεπείς στη νόσο είναι επίσης και όλοι όσοι ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες. Το υγρό περιβάλλον (π.χ. αθλητικά παπούτσια) είναι το ευνοϊκότερο για τη δημιουργία μυκήτων.

Να αποφεύγετε το περπάτημα με γυμνά πόδια σε δημόσιους χώρους, όπως π.χ. τα αποδυτήρια στα γυμναστήρια.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button