Πολιτική Υγείας

Νέα άγρια κόντρα ΕΟΠΥΥ-Ιδιωτικών Κλινικών! Όλο το παρασκήνιο για 130 εκατ.ευρώ

«Δε σας κατηγορώ για υπερχρεώσεις» αποφαίνεται όμως τώρα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός
μετά το σάλο που προκλήθηκε για ένα υποτιθέμενο πόρισμα που διέρρευσε στον Τύπο και δείχνει πως ιδιωτικές κλινικές υπερχρέωσαν με 130 εκατ.
ευρώ τον οργανισμό από ψεύτικες νοσηλείες. Ένα …υποτιθέμενο πόρισμα που προκάλεσε ακόμη και την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Τώρα όμως ο κ.Κοντός δηλώνει πως τέτοιο πόρισμα δεν υπάρχει
ενώ υπάρχει μόνο ένα αμφισβητούμενο ποσό που διεκδικούν για αποπληρωμή οι ιδιωτικές κλινικές, ποσό για το οποίο απαιτείται επανέλεγχος.

Στο μεταξύ όμως και πριν τη δήλωση… μεταμέλειας του προέδρου του ΕΟΠΥΥ- ο οποίος να σημειωθεί δε διέψευδε τον τέως υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη
όταν περηφανευόταν για τον έλεγχο στις κλινικές και το πόρισμα των 130 εκατ. ευρώ- είχαν προηγηθεί δηλώσεις των εκπροσώπων των ιδιωτικών κλινικών.

Ειδικότερα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ)
κατηγορεί τον ΕΟΠΥΥ πως σκόπιμα οδηγεί τον κλάδο στον αφανισμό ενώ υποστηρίζει πως ο σύνδεσμος ήταν αυτός που πίεζε να ξεκινήσει κλινικός έλεγχος για να διαπιστώνονται με σαφήνεια και διαφάνεια τα ποσά που διεκδικούνται.

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει τώρα πως: «Τα δημοσιευθέντα για τα 130 εκατομμύρια ευρώ που υποτίθεται έχουν υπερχρεώσει οι ιδιωτικές κλινικές του ΕΟΠΥΥ δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα
και φυσικά δεν εκπορεύονται από τον Οργανισμό.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα 130 εκατομμύρια είναι οι απαιτήσεις των ιδιωτικών κλινικών που αντιστοιχούν στο στατιστικό δείγμα του ελέγχου, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου των ελεγκτικών εταιρειών, από ένα σύνολο 430 εκατομμυρίων ευρώ. Κι αυτό γιατί πρέπει να τονιστεί ότι πόρισμα ελέγχου δεν έχει εκδοθεί ακόμη
».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΚ Βασίλης Μπαρδής
αναφέρει: «Μια σειρά από προφάσεις, αθετήσεις δεσμεύσεων και τεχνητών εμποδίων στην ολοκλήρωση του ελέγχου, που θα φάνταζαν αστείες αν δεν διακυβευόταν το μέλλον χιλιάδων εργαζομένων, φέρνουν τον ΕΟΠΥΥ στη θέση του βασικού υπευθύνου για το σημερινό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι επιχειρήσεις του κλάδου.

Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι ο ΣΕΚ πρώτος πρότεινε να ξεκινήσει ο έλεγχος, από ανεξάρτητες Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες, που πληρούν τα κριτήρια του ΕΟΠΥΥ, αναλαμβάνοντας μάλιστα να επωμιστούν πλήρως το κόστος οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις. Μετά από πολλές πιέσεις, που έφτασαν και σε επίπεδο Πρωθυπουργού, η πρόταση του ΣΕΚ έγινε αποδεκτή, ωστόσο μόνο για την εκκαθάριση των τιμολογίων που αφορούν το 2013».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button