Ειδήσεις ΥγείαςΦάρμακα

Νέα ελπιδοφόρα θεραπεία για τους ασθενείς με Άσθμα και ΧΑΠ και στην Ελλάδα!

Ειδικότερα, ο πρώτος σταθερός συνδυασμός εισπνεόμενου κορτικοστεροειδούς και βρογχοδιασταλτικού (ICS/LABA) που παρέχει συνεχή 24ωρη αποτελεσματικότητα στον ασθενή με μία ημερήσια δόση έφθασε και στη χώρα μας.

Η GSK ανακοίνωσε την κυκλοφορία της άπαξ ημερησίως εισπνεόμενης θεραπείας (ICS/LABA) για το Άσθμα και την Χ.Α.Π στην Ελλάδα.

Η νέα θεραπεία αποτελεί συνδυασμό του εισπνεόμενου κορτικοστεροειδούς (ICS), φουροϊκής φλουτικαζόνης , και του β2-αγωνιστή μακράς δράσης (LABA) βιλαντερόλη .
Για την αντιμετώπιση του άσθματος έχουν λάβει έγκριση δύο δοσολογικά σχήματα (92/22 mcg και 184/22 mcg), ενώ για την αντiμετώπιση της Χ.Α.Π έχει εγκριθεί το δοσολογικό σχήμα 92/22 mcg.

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης προς έγκριση αυτής της νέας θεραπείας, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είχε στη διάθεσή του τα αποτελέσματα 11 κλινικών μελετών σε 7.851 ασθενείς με Χ.Α.Π και 16 μελετών σε 9.326 ασθενείς με Άσθμα.
Και οι δύο δοσολογίες χορηγούνται άπαξ ημερησίως χρησιμοποιώντας μια εξελιγμένη και εύχρηστη εισπνευστική συσκευή ξηράς κόνεως (DPI).

O κ. Roberto Greco, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της GSK Ελλάδας & Διευθυντής Χωρών Αδριατικής, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που οι ασθενείς με Άσθμα και Χ.Α.Π στην Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα νέο θεραπευτικό σχήμα που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής τους ζωής.

Η καινοτόμος αυτή θεραπεία αποτελεί την απαρχή μιας σειράς εξατομικευμένων θεραπειών νέας γενιάς της GSK που έρχεται να απαντήσει σε ανάγκες των ασθενών οι οποίες δεν καλύπτονταν μέχρι σήμερα. Η μακροχρόνια πορεία μας και η συστηματική έρευνα στη θεραπευτική κατηγορία των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος, μας επιτρέπει να συνεχίζουμε να πρωτοπορούμε τοποθετώντας πάντα τον ασθενή στο επίκεντρο των ερευνητικών αλλά και εμπορικών μας δραστηριοτήτων»

Η κα. Τζούλια Βασιλειάδου, Ιατρική Διευθύντρια της GSK Ελλάδας, ανέφερε σχετικά: «Η κυκλοφορία του πρώτου σταθερού συνδυασμού εισπνεόμενου κορτικοστεροειδούς & βρογχοδιασταλτικού που προσφέρει συνεχή 24ωρη αποτελεσματικότητα στον ασθενή με μία ημερήσια δόση, αποτελεί ορόσημο για τον ασθενή που πάσχει από Άσθμα ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.

Το αίσθημα της δύσπνοιας και οι παροξύνσεις της νόσου που βιώνει ο ασθενής είναι εξαιρετικά δυσάρεστες και για την αντιμετώπισή τους μπορεί να χρειαστούν ακόμα και νοσηλείες στο νοσοκομείο, επιβαρύνοντας αρνητικά τον ίδιο, την οικογένειά του αλλά και το σύστημα υγείας.

H νέα θεραπεία έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στο Άσθμα και τη Χ.Α.Π, δίνοντας τη δυνατότητα στους ασθενείς να απολαμβάνουν μια πιο φυσιολογική ζωή, χωρίς περιορισμούς από τη νόσο τους. Τα καινοτόμα μόρια 24ωρης δράσης της νέας θεραπείας, προσφέρουν την αποτελεσματικότητα που ο ασθενής χρειάζεται στη διάρκεια του 24ώρου, με μια μόλις εισπνοή την ημέρα, σε μια εξελιγμένη και ιδιαιτέρως εύχρηστη συσκευή.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη θεραπεία προσθέτει στη φαρέτρα των επαγγελματιών υγείας ένα θεραπευτικό σχήμα το οποίο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία.»

«Σαρώνει» το άσθμα

Το άσθμα είναι μια συχνή, χρόνια και ετερογενής αναπνευστική νόσος, που επηρεάζει τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή φυλής. Μπορεί να χαρακτηρίζεται ως μια ήπια αναπνευστική νόσος με περιοδικά συμπτώματα – συριγμό, δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος και/ή βήχα – αλλά να εξελιχθεί ως μια πολύ σοβαρή νόσος με σταθερά σοβαρά συμπτώματα και απειλητικές για τη ζωή παροξύνσεις, που μπορεί να περιορίζουν ή να υποβαθμίζουν σημαντικά την καθημερινή ζωή του ασθενούς αλλά και των οικογενειών τους, και έμμεσα το γενικότερο κοινωνικό σύνολο.

Αυτή η ποικιλομορφία στην κλινική εικόνα επηρεάζεται από το γενετικό υπόστρωμα του ασθενούς, αλλά και τον εκλυτικό περιβαλλοντικό παράγοντα, όπως η άσκηση, η έκθεση σε αλλεργιογόνα ή άλλους ερεθιστικούς παράγοντες, όπως η οικιακή σκόνη, ο καπνός τσιγάρου, αλλά κι η αλλαγή του καιρού ή οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού (GINA).

Η Χ.Α.Π σε αριθμούς

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π) χαρακτηρίζεται από επίμονο προοδευτικό περιορισμό της ροής αέρα και σχετίζεται με αυξημένη χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση των αεραγωγών και των πνευμόνων σε επιβλαβή σωματίδια ή αέρια.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (GOLD) η Χ.Α.Π είναι μια συχνή νόσος που προλαμβάνεται και θεραπεύεται αλλά οι παροξύνσεις και οι συνυπάρχουσες παθήσεις συμβάλλουν στη συνολική βαρύτητα της νόσου.

Τα σύγχρονα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα αναδεικνύουν τη Χ.Α.Π ως την 3η αιτία θανάτου.
Η συχνότητα της Χ.Α.Π ανέρχεται παγκοσμίως στο 4,8% του γενικού πληθυσμού αλλά το ποσοστό αυτό μάλλον υποεκτιμάται καθώς οι περισσότεροι ασθενείς αγνοούν τα συμπτώματά τους και παραμένουν αδιάγνωστοι.
Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, το ποσοστό υποδιάγνωσης των ασθενών με Χ.Α.Π εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 12% έως 86%.
Στην Ελλάδα μισό εκατομμύριο ασθενείς πάσχουν από Χ.Α.Π, οι μισοί από τους οποίους δεν το γνωρίζουν

Σχετικά Άρθρα

Back to top button