ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Νέα κίνητρα στους φαρμακοποιούς για τα γενόσημα! Τι ετοιμάζει το υπ.Υγείας

Υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει επεξεργασθεί νέα λίστα με κίνητρα προς τους φαρμακοποιούς ώστε να προωθούν τα γενόσημα φάρμακα. Φάρμακα τα οποία θα συγκρατήσουν τη φαρμακευτική δαπάνη, δεδομένου ότι θεωρούνται φθηνότερα.

Κάτι που άλλωστε αποτελεί και δέσμευση τη χώρας μας προς τους δανειστές. Να σημειωθεί ότι σήμερα η διείσδυση των γενοσήμων παραμένει καθηλωμένη στο 20%, ενώ με βάση τις δεσμεύσεις μας προς την τρόικα θα πρέπει άμεσα το ποσοστό να φθάσει τουλάχιστον στο 40%.

Κίνητρα πάντως είχαν επεξεργασθεί και στο παρελθόν από το υπουργείο υγείας για την προώθηση των γενοσήμων, χωρίς ωστόσο να εφαρμοστούν ποτέ. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Έρχονται κίνητρα στους φαρμακοποιούς για τα γενόσημα! Τι θα θεσμοθετήσει το υπ. Υγείας»

Φαίνεται όμως αυτή τη φορά θα πρέπει να δοθούν άμεσα κίνητρα με στόχο να αυξηθεί σε σύντομο χρόνο η αύξηση του όγκου των πωλήσεων των γενοσήμων.

Από τα βασικά κριτήρια που σκοπεύει να θεσπίσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σημειώνουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, είναι να δίνονται εκπτώσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες ανάλογα με το πόσο θα αυξάνονται οι πωλήσεις των γενοσήμων. Στόχος είναι να υπάρχει πρόκληση για τους φαρμακοποιούς να πωλούν γενόσημα ώστε να τα παίρνουν πιο φθηνά και συνεπώς να αυξάνεται και το κέρδος τους.

Στο παρελθόν είχε εξετασθεί το ενδεχόμενο να διαφοροποιηθεί γενικώς το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών και για τα γενόσημα φάρμακα να κυμαίνεται περίπου στο 27% και για τα off patent (φάρμακα που έχασαν την πατέντα τους) κοντά στο 21% (Αύξηση mark-up για τα γενόσημα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλάζει η συνταγογράφηση για τα γενόσημα! Τι έρχεται έπειτα από απόφαση του ΣτΕ

«Σπαζοκεφαλιά» τα γενόσημα για το υπ.Υγείας! Τι εξετάζεται

Έρχονται κίνητρα στους φαρμακοποιούς για τα γενόσημα! Τι θα θεσμοθετήσει το υπ. Υγείας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button