ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Νέα μέτρα και για τα γενόσημα! Τι προβλέπεται για τους φαρμακοποιούς

Κίνητρα προκειμένου να προτιμώνται τα γενόσημα φάρμακα και να μειωθεί η συνολική δαπάνη, αναμένεται να ανακοινώσει εκτός των άλλων η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Τα νέα μέτρα για το φάρμακο με βάση όλες τις πληροφορίες του HealthReport.gr θα ανακοινωθούν εντός των ημερών, εφόσον βέβαια προηγουμένως δώσει το πράσινο φως η τρόικα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα ανακοινώσει κίνητρα για τους φαρμακοποιούς σε πρώτη φάση, ώστε να διακινούν σε μεγαλύτερο βαθμό τα γενόσημα.

Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν ότι θα θεσμοθετηθεί η ευνοϊκή αντιμετώπιση των φαρμακείων που θα πωλούν περισσότερα γενόσημα.

 

 

 

 

 

 

Ειδικότερα με βάση το τελικό σχέδιο, όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές στο HealthReport.gr όποιο φαρμακείο υπερβεί το γενικό μέσο όρο των πωλήσεων των γενοσήμων (κυμαίνεται μεταξύ 20% έως 25%), τότε θα λαμβάνει την αντίστοιχη έκπτωση στο rebate που υποχρεούνται να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ οι φαρμακοποιοί.

Βέβαια παράγοντες της αγοράς ανέφεραν στο HealthReport.gr πως πρόκειται για μέτρο “ασπιρίνη”, καθώς ουσιαστικά το όφελος των φαρμακοποιών είναι μικρότερο όταν διαθέτουν γενόσημα.

Υπολογίζεται μάλιστα πως όταν πωλούν πρωτότυπα φάρμακα που έχασαν την πατέντα τους, το μικτό κέρδος τους είναι 50% υψηλότερο από ότι στα γενόσημα.

Ενοποίηση rebate

Κατά τα άλλα τα νέα μέτρα για το φάρμακο προβλέπουν και την ενοποίηση των υποχρεωτικών εκπτώσεων που σήμερα γίνονται με εννέα διαφορετικούς τρόπους. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες του HealthReport.gr θα υπάρξει αύξηση του rebate αφού θα κυμαίνεται από 14% έως 30%.

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν: “Στη δημοσιότητα εντός των ημερών τα νέα μέτρα για τα φάρμακα! Τι θα προβλέπουν”

Πάντως τα νέα μέτρα για τα φάρμακα προκαλούν εδώ και καιρό αντιδράσεις στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις κυρίως εξαιτίας των μεγάλων επιβαρύνσεων που θα επιβληθούν στα νέα καινοτόμα φάρμακα.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών υποστηρίζουν ότι αν προωθηθούν, θα χρειάζονται τουλάχιστον 2 με 4 χρόνια για να εισαχθεί νέο φάρμακο στη χώρα μας, στην καλύτερη περίπτωση, αφού πολλές εταιρείες δεν αποκλείεται να μην εισάγουν καθόλου νέα φάρμακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέο φάρμακο στην Ελλάδα μετά από 2 έως 4 χρόνια! Τι υποστηρίζουν οι φαρμακευτικές για τα νέα μέτρα

Υπ’ ατμόν οι φαρμακευτικές για τα νέα μέτρα στα φάρμακα! Όλο το παρασκήνιο και οι κακές σχέσεις στο υπ.Υγείας

Συνταγές φαρμάκων να φάνε και οι… κότες! Πως αυξήθηκαν εν μέσω κρίσης

Φαρμακοβιομηχανίες προς κυβέρνηση: Πάρτε ορθά μέτρα και μην κουρεύετε ανεξέλεγκτα τα φάρμακα!

ΕΟΠΥΥ: Μέχρι 10 Απριλίου ξανά ομαλή χορήγηση φαρμάκων για Ηπατίτιδα C! Γιατί μειώθηκαν

Σχετικά Άρθρα

Back to top button