Φάρμακα

Νέα φάρμακα στην αγορά! Ποια τιμολογήθηκαν και ποια θα διορθωθούν

Μετά από καιρό αναμονής από την πλευρά των φαρμακευτικών εταιρειών, η επιτροπή τιμών φαρμάκων του υπουργείου Υγείας ολοκλήρωσε το βράδυ της Τετάρτης την τιμολόγηση 60 νέων πρωτότυπων φαρμάκων αλλά και 600 νέων γενοσήμων. Τα φαρμακευτικά προϊόντα θα βγουν σύντομα στα ράφια των φαρμακείων με τις τιμές που ορίσθηκαν από την επιτροπή.

Η συνεδρίαση ήταν πολύωρη καθότι τα μέλη της επιτροπής όπως αναφέρουν πληροφορίες είχαν δυσκολία στον ακριβή καθορισμό των τιμών ενώ προβληματισμός επικράτησε και για το ποια τελικά θα πρέπει να είναι αυτά που θα βγουν στην αγορά με βάση το φάκελο που κατατέθηκε. Εάν δηλαδή πρόκειται για πράγματι πρωτότυπα φάρμακα ή οι νέες τιμολογήσεις θα αυξήσουν απλά τη φαρμακευτική δαπάνη η οποία θα πρέπει να περιορισθεί στα 2 δις ευρώ.
Διορθώσεις με το σταγονόμετρο

Στο μεταξύ σε αναμονή είναι ακόμη δεκάδες φαρμακευτικές εταιρείες για τη διόρθωση των τιμών των φαρμάκων τους μετά από λάθη που είχαν γίνει τον Αύγουστο.

Αιτήματα πολλά αλλά σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του www.healthreport.gr
ελάχιστα θα διορθωθούν.

Όπως λένε πηγές, η αρμόδια επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου
και οι διορθώσεις θα αφορούν το πολύ σε 50 σκευάσματα καθώς αυτά κρίθηκαν πως πρέπει να αλλάξουν τιμή καθώς δεν είχε υπολογισθεί σωστά.

Όλο το προηγούμενο διάστημα επικρατούσε μια ένταση μεταξύ των εταιρειών και του υπουργείου Υγείας σχετικά με το ποια δικαιούνται να έχουν υψηλότερη τιμή. Ο Μάκης Βορίδης υποστήριζε πως ελάχιστα ήταν τα πραγματικά λάθη στις τιμές καθώς στα υπόλοιπα είχαν υπολογισθεί απλώς λανθασμένα οι χώρες που θεωρούνται ότι αποτελούν αναφορά για την Ελλάδα.
Από την πλευρά των εταιρειών πάλι, υποστηριζόταν πως τα σκευάσματα με λανθασμένη τιμή ήταν πολλά και έπρεπε να διορθωθούν άμεσα καθώς υπήρχε ο κίνδυνος ακόμη και να αποσυρθούν.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button