Πολιτική Υγείας

Νέα 48ωρη απεργία στα φαρμακεία! Η τρόικα φέρνει λουκέτα

Στα εφημερεύοντα φαρμακεία θα πρέπει να εξυπηρετούνται και πάλι για δύο ημέρες οι ασθενείς καθώς την Παρασκευή αλλά και την ερχόμενη Δευτέρα 17 Μαρτίου τα φαρμακεία όλης της χώρας θα παραμείνουν κλειστά. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο σε μια προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις στην τρόικα που επιχειρεί να επιβάλει σκληρά μέτρα στον κλάδο.

Με το νέο διήμερο αυτό λουκέτο προσπαθούν οι φαρμακοποιοί να αποτρέψουν αρνητικές εξελίξεις για τον κλάδο που προωθεί μετά μανίας η τρόικα δεδομένου ότι μέχρι την Κυριακή θα πρέπει να έχει επιτευχθεί η τελική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση έπειτα και από σχετική παρότρυνση του Eurogroup. Και το χειρότερο είναι πως ο κλάδος δεν αποκλείει μάλιστα εάν περάσουν τα μέτρα να προχωρήσουν και σε λουκέτα διαρκείας. Κάτι που σε αυτή τη φάση τουλάχιστον δε φαίνεται να συμφέρει την κυβέρνηση η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν τις εκλογές με τα δημοσκοπικά αποτελέσματα να δείχνουν σαφή φθορά.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης συμφωνεί σχεδόν σε όλα τα σημεία με τους φαρμακοποιούς τους οποίους σπεύδει να υπερασπισθεί σε κάθε του δήλωση. Σε συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης οι δύο πλευρές έδειξαν να συμπορεύονται καθώς παρουσίασαν ταύτιση απόψεων.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης φάνηκε μόνο να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο της απελευθερωσης του ωραρίου των φαρμακείων με όλα τα άλλα ζητήματα να βάζει …πλάτη στους φαρμακοποιούς.

Οι αλλαγές που βγάζουν εκτός …εαυτού τους φαρμακοποιούς είναι η πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και στα σούπερ μάρκετ αλλά μεταξύ άλλων και η επιμονή των δανειστών να μειώσουν το ποσοστό κέρδους του κλάδου στο 15%. Η καθήλωση του ποσοστού κέρδους φαίνεται ότι θα οδηγήσει πολλούς στην έξοδο από το επάγγελμα κάτι όμως που δε φαίνεται να απασχολεί τους τροικανούς.
Παράλληλα η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος με αλλαγή στα πληθυσμιακά κριτήρια για το άνοιγμα νέου φαρμακείου αλλά και η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου είναι μεταξύ άλλων τα αγκάθια που οδηγούν σε κινητοποιήσεις τους φαρμακοποιούς.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button