Ειδήσεις Υγείας

Νέες θεραπείες ”χτυπούν” ταυτόχρονα το γλαύκωμα και τον καταρράκτη

Οι δυο παθήσεις αντιμετωπίζονται σε μία χειρουργική επέμβαση και όχι σε δυο, όπως ήταν προτιμητέο μέχρι πριν από λίγο καιρό και με σαφώς καλύτερα αποτελέσματα.

«Η συνδυασμένη χειρουργική αντιμετώπιση καταρράκτη και γλαυκώματος, χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις της οφθαλμολογίας και των χειρουργικών τεχνικών προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα» αναφέρει  ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκηςκαι επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & LaserΑθηνών κ.  Βασίλειος Κοζομπόλης.

«Τα αποτελέσματα, συνεχίζει ο κ. Κοζομπόλης, της ταυτόχρονης αντιμετώπισης καταρράκτη και γλαυκώματος εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως η φάση στην οποία βρίσκεται η κάθε πάθηση, η επιλογή της χειρουργικής τεχνικής και φυσικά η χειρουργική εμπειρία του οφθαλμίατρου σε τέτοιου είδους επεμβάσεις».

Η συνύπαρξηκαταρράκτη καιγλαυκώματος είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και απαιτείιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση του.

Ο χειρουργός πριν αποφασίσει την χειρουργική προσέγγιση που θα επιλέξει οφείλεινα λάβειυπ’όψιν τιςακόλουθες παραμέτρους:

το στάδιο της γλαυκωματικής βλάβης
τον ρυθμό επιδείνωσης της γλαυκωματικής βλάβης
την αντιγλαυκωματική φαρμακευτική θεραπεία που λαμβάνει ο ασθενής και τις πιθανές τοπικές ή συστηματικές παρενέργειες που αυτή επιφέρει,το στάδιο και την εξέλιξη της καταρρακτογένεσης

«Σήμερα, η αντιμετώπιση του συχνού αυτού προβλήματος τίθεται σε τελείως διαφορετική βάση με δεδομένες τις ραγδαίες βελτιώσεις σε όλες τις χειρουργικές τεχνικές είτε εκείνες που αφορούν στο σκέλος της αντιγλαυκωματικής επέμβασης, είτε εκείνες που αφορούν στο σκέλος της εγχείρησης του καταρράκτη με την μέθοδο της φακοθρυψίας”

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Σύμφωνα με τους χειρουργούς οφθαλμίατρους τα πλεονεκτήματα από την  ταυτόχρονη αντιμετώπιση των δυο παθήσεων είναι:

Μία αντί δύο επεμβάσεων με μειωμένο τον σχετικό χειρουργικό κίνδυνο,
Μικρότερο κόστος στον ασθενή
Ταχύτερη αποκατάσταση της οπτικής λειτουργίας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button