ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Νέες καταγγελίες ΠΟΕΔΗΝ κατά Πολάκη! Τι λέει για διαγωνισμούς και προμήθειες

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα πραγματοποιούν το 70% των προμηθειών πάσης φύσεως υλικών χωρίς διαγωνισμούς, αλλά με απευθείας αναθέσεις.

Μάλιστα ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι πως ορισμένοι διοικητές «δρουν ανενόχλητοι” καθώς τους καλύπτει ή τουλάχιστον δεν τους “μαλώνει” ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας»

Διαβάστε ΕΔΩ τι πρόκειται να αλλάξει: Προμήθειες στο ΕΣΥ με κοινούς διαγωνισμούς για όλους! Τι αλλάζει στα νοσοκομεία

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι η επιρροή του κ. Πολάκη επί των διοικητών των δημοσίων νοσοκομείων είναι τέτοια, που ο διοικητής του Νοσοκομείου Τρικάλων εξέδωσε σύσταση σύμφωνα με την οποία απαγορεύει σε οπουδήποτε δημόσια δήλωση που αφορά θέματα του Νοσοκομείου χωρίς να προηγείται η σχετική ενημέρωση του.
«Διευθυντής γιατρός 28έτη στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας καθαιρέθηκε από τον Διοικητής της 5ης ΥΠΕ επειδή διαφώνησε με τον Υπουργό και συμμετέχει στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ ενώ ο κ. Πολάκης δεν αντέδρασε σε περιπτώσεις διοικητών νοσοκομείων (Άρτα, Χατζηκώστα Ιωαννίνων, Παίδων Πεντέλης, Βόλος, Λαϊκό, Αττικό κ.α.) που εξέδωσαν αποφάσεις για αναστολή των χειρουργείων λόγω έλλειψης υλικών ή φαρμάκων για θεραπείες.

Απευθείας ανάθεση

Όπως υποστηρίζουν «μετά τον εξαναγκασμό των ασθενών να φέρνουν τα υλικά ως δωρεά στο νοσοκομείο από το σπίτι τους για να χειρουργηθούν, έχουμε αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του για την προμήθεια πάσης φύσεως υλικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα χειραγώγησης και παρέμβασης του διοικητή, που απαγορεύεται εκ του νόμου”.

Βάση των ισχυρισμών των εργαζομένων ο νόμος ορίζει πως τίθενται οι τεχνικές προδιαγραφές από τους ιατρούς της κάθε κλινικής για τα υλικά που χρειάζονται προς προμήθεια και γίνεται έρευνα αγοράς από το ελεύθερο εμπόριο με ανάρτηση στη “Διαύγεια”.

Θα πρέπει τρεις τουλάχιστον εταιρίες να καταθέσουν προσφορά. Η προμήθεια ανατίθεται στη μειοδότρια εταιρία. Εάν τυχόν η μειοδότρια εταιρία παραδώσει υλικά χωρίς να τηρούνται οι προδιαγραφές, επιστρέφονται και ανατίθενται στη δεύτερη κατά σειρά μειοδότρια.

Γιατί δεν τηρείται ο νόμος; Γιατί πρέπει να παρεμβαίνει ο διοικητής;” αναρωτιέται το προεδρείο της Ομοσπονδίας, για να καταλήξει: Όταν η μειοδότρια εταιρία δεν τηρεί τις προδιαγραφές στα υλικά που παραδίδει, αυτόματα το νοσοκομείο απευθύνεται στη δεύτερη μειοδότρια εταιρία και όχι στο διοικητή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προμήθειες ΕΣΥ : σκάνδαλο και «ομερτά»!

Με ρυθμούς «χελώνας» η υλοποίηση του νόμου για τις προμήθειες!

Σαρώνουν και τα νοσοκομεία για μίζες σε φάρμακα-προμήθειες! Όλες οι πληροφορίες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button