Φάρμακα

Νέες τιμές στα φάρμακα από Σεπτέμβριο! Πόσο μειώνονται

Οι νέες τιμές που αναμένεται να είναι μεσοσταθμικά μειωμένες κατά 5%, πρόκειται να ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο. Ο κατάλογος με τις νέες τιμές έχει ήδη αναρτηθεί από τον ΕΟΦ ενώ τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν και οι συνήθεις ενστάσεις.

Στο μεσοδιάστημα θα υπάρξει εξέταση των ενστάσεων ακόμη και με κατ ιδίαν συναντήσεις εκπροσώπων των εταιρειών με τον ΕΟΦ. Αμέσως μετά, την ερχόμενη εβδομάδα και κατά την 1η Αυγούστου, θα συνεδριάσει η επιτροπή φαρμάκων του υπουργείου Υγείας ώστε να εγκρίνει τον τελικό κατάλογο των τιμών.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει υπολογίσει ότι με την ανατιμολόγηση των φαρμάκων θα μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ ώστε στο τέλος του χρόνου να μην έχει ξεπεραστεί το όριο των 2 δις ευρώ που έχει προϋπολογισθεί για τα φάρμακα.
Άλλωστε η δαπάνη είχε ξεφύγει ήδη από τους πρώτους μήνες του 2014 οπότε και είχε καταγραφεί υπέρβαση περίπου 160-170 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση που η δαπάνη ξεφύγει κατά πολύ, τη …νύφη θα πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω του clawback. Γι αυτό και ο Μάκης Βορίδης προκειμένου να μην έχει τον κλάδο …απέναντι, επιχειρεί να μειώσει με διάφορα τρικ την υπέρβαση.

Εκτιμάται με βάση τα σημερινά δεδομένα ότι η υπέρβαση θα αγγίξει τα 250 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014. Ωστόσο δεν αποκλείεται τα 100 εκατ. να περαστούν σε άλλο κωδικό του προϋπολογισμού όπως για παράδειγμα στις νοσοκομειακές δαπάνες, ώστε να μην προστεθούν στη φαρμακευτική δαπάνη, και χρειαστεί η φαρμακοβιομηχανία να πληρώσει περισσότερες επιστροφές.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button