ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Νέες τιμές στα φάρμακα με ρυθμούς…χελώνας! Όλα τα αγκάθια για το νέο Δελτίο Τιμών

Τη µέρα το… έχτιζαν, το βράδυ …γκρεµιζόταν, το περιβόητο και πολυαναμενόμενο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων.

Από μέρα σε μέρα το πάνε οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων. Και όχι τυχαία καθώς τα λάθη που εντοπίσθηκαν από τις ενδιαφερόμενες φαρμακευτικές εταιρείες είναι πολλά.

Γι αυτό ενώ επρόκειτο να έχει εκδοθεί ήδη, δεν αναμένεται να βγει τελικώς πριν από την ερχόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

Άλλωστε μετά τις ακροάσεις των εταιρειών ώστε να δηλώσουν τις αντιρρήσεις τους στις τιμές που διαμορφώθηκαν, η διαδικασία βρίσκεται τώρα στα χέρια του ΕΟΦ. Ο οργανισμός παρέλαβε και πάλι τον κατάλογο των τιμών των φαρμάκων προκειμένου να αποφανθεί για τις τελικές διορθώσεις.

Αμέσως μετά θα τον παραδώσει στο υπουργείο Υγείας, και την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει και πάλι η Επιτροπή τιμών ώστε να δώσει το τελικό πράσινο φως.

Τα λάθη και τα αγκάθια στο νέο δελτίο τιμών

Η έκδοση του νέου δελτίου τιμών δεν καθυστέρησε τυχαία. Δύο είναι οι βασικές κατηγορίες των λαθών-προβλημάτων που παρουσιάσθηκαν.

1ον: Μεμονωμένες περιπτώσεις φαρμάκων που τους δόθηκαν λανθασμένες τιμές και όχι σύμφωνα με το νόμο.

2ον: Κοντά στις 10 δραστικές ουσίες κατηγοριοποιήθηκαν με λανθασμένο τρόπο με συνέπεια δεκάδες φάρμακα να έχουν λάβει άλλες τιμές από αυτές που θα έπρεπε. Πρόκειται τόσο για γενόσημα όσο και για off patent φάρμακα (πρωτότυπα φάρμακα που έχασαν την πατέντα τους).

Η διαφωνία των φαρμακευτικών εταιρειών με τον ΕΟΦ εστιάζεται στο γεγονός για το πότε ακριβώς κυκλοφόρησε για πρώτη φορά γενόσημο (όταν έληξε η πατέντα του πρωτοτύπου). Από τη χρονολογία αυτή εξαρτάται και η τελική μείωση της τιμής ενός σκευάσματος.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα αφορά περίπου 10 με 12 φαρμακευτικές εταιρείες που είδαν τις τιμές των προϊόντων τους να κατρακυλούν.
Το ζήτημα είναι τώρα εάν ο ΕΟΦ προχωρήσει στις συγκεκριμένες διορθώσεις ή για λόγους γενικής εξοικονόμησης ή λόγω έλλειψης στοιχείων, εμμείνει στις απόψεις του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ταλαιπωρία των καρκινοπαθών για ένα φθηνό φάρμακο! Εξαφανίσθηκε το σκεύασμα 5-FU

Στα κάγκελα οι Έλληνες Φαρμακοβιομήχανοι για τα γενόσημα! Προσφεύγουν στο ΣτΕ

ΕΟΠΥΥ: τι ανταπαντά για τα πρόστιμα στους γιατρούς για τα γενόσημα φάρμακα!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button