ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Νέες ΤΟΜΥ με αυστηρό σύστημα παραπομπής! Πως θα βλέπουμε ειδικό γιατρό από το 2018

Το «πράσινο φως» των οικογενειακών γιατρών θα χρειάζεται σε λίγο καιρό να παίρνουμε για να επισκεφθούμε ειδικό γιατρό όπως ορθοπεδικό, καρδιολόγο, ρευματολόγο, ΩΡΛ κ.λ.π.. Οι νέες ΤΟΜΥ που θα αρχίσουν τμηματικά να λειτουργούν από το τέλος του χρόνου, θα φέρουν μαζί τους και το νέο σύστημα παραπομπών γνωστό και ως gatekeeping.

Μάλιστα όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, το σύστημα των παραπομπών θα είναι ιδιαίτερα αυτσηρό όταν οι ΤΟΜΥ θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη, κυρίως προκειμένου να εξοικονομηθούν κονδύλια που θα κατέληγαν στους ιδιώτες συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ.

Κάτι που υπαινίχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ο αρμόδιος για τις ΤΟΜΥ Σταμάτης Βαρδαρός σε πρόσφατο συνέδριο των ασθενών, ή τουλάχιστον έτσι ερμηνεύτηκε από τους παρευρισκόμενους.

Το νέο σύστημα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο δεδομένου ότι η χώρα μας διαθέτει πλήθος ειδικών γιατρών και μάλιστα ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου.

Ωστόσο οι ασθενείς θα πρέπει πρώτα να παίρνουν από τις ΤΟΜΥ ένα ειδικό έγγραφο παραπομπής πριν καταλήξουν σε εξειδικευμένο γιατρό που θα καλύπτεται από την κοινωνική ασφάλιση, δηλαδή σε γιατρό του ΕΟΠΥΥ.
Διαβάστε ΕΔΩ τι περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε για τη λειτουργία των ΤΟΜΥ: «Πως θα λειτουργούν οι ΤΟΜΥ! Όλη η υπουργική απόφαση»

Πάντως στο τέλος του έτους η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να εγκαινιάσει κάποιες ΤΟΜΥ ιδιαίτερα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης όπως έχει δηλώσει δημόσια ο υπουργός Υγείας.

Ούτως ή άλλως βέβαια η έναρξη λειτουργίας των ΤΟΜΥ έχει καθυστερήσει δεδομένου ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από πέρυσι είχε επισημάνει ότι ακόμη από τις αρχές του 2017 θα είχε μπει σε εφαρμογή το σχέδιο.

Προς ώρας όμως αναζητούνται ακόμη δημόσια κτίρια για να στεγασθούν οι ΤΟΜΥ, λόγω νέων προβλημάτων που προέκυψαν με την ενοικίαση κτιρίων. Διαβάστε ΕΔΩ άλλο ένα αγκάθι στο …δρόμο για τις νέες ΤΟΜΥ: «Ξεσπιτωμένες»… ακόμη οι ΤΟΜΥ! Γιατί δε βρίσκονται κτίρια»

Από την άλλη και η άρνηση των γιατρών να συμμετάσχουν στο νέο εγχείρημα, δημιούργησε περαιτέρω καθυστερήσεις.
Πάντως τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να προκηρυχθεί εκ νέου ο διαγωνισμός για την πρόσληψη γιατρών στις ΤΟΜΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται η δεύτερη προκήρυξη για προσλήψεις γιατρών στις ΤΟΜΥ! Τι θα περιλαμβάνει

Υπ.Υγείας: Το νέο μοντέλο των ΤΟΜΥ δε θα είναι ιατροκεντρικό! Έρχονται οι νέες προκηρύξεις για γιατρούς

Πόσοι γιατροί κατέθεσαν για πρόσληψη στις ΤΟΜΥ στην Αθήνα! Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΣΑ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button