Ειδήσεις Υγείας

Νέες χειρουργικές τεχνικές στη μάχη κατά του καρκίνου!

Η αντιμετώπιση της διάσπαρτης περιτοναϊκής κακοήθειας από ενδοκοιλιακά νεοπλάσματα ιδιαίτερα ωοθηκών, παχέος εντέρου,σκωληκοειδούς ή μεσοθηλιώματα, έχει αλλάξει.

Η αρχική εντύπωση ότι οι ασθενείς αυτοί είναι τελικού σταδίου και έχουν προσδόκιμο ζωής λιγότερο από 6 μήνες τα τελευταία χρόνια έχει διαφοροποιηθεί.

Όπως επεσήμανε σε συνέντευξη τύπου, διοργάνωσης του διήμερου ιατρικού συνεδρίου την Παρασκευή και το Σάββατο 8 και 9 Μαΐου ο Συντονιστής Διευθυντής Α’ Χειρουργικού Τμήματος του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά» Γιάννης Σπηλιώτης, η επέμβαση συνίσταται σε μια ειδική χειρουργική αφαίρεση όλων των καρκινικών ιστών σε επίπεδο μικρότερο των 2χιλ και κατόπιν ενώ ακόμα ο ασθενής είναι στο χειρουργικό τραπέζι γίνεται για 60 ή 90 min πλύσιμο της περιτοναϊκής κοιλότητας στους 42,5 βαθμούς κελσίου με χημειοθεραπευτικά φάρμακα.

Σύμφωνα με τον κ.Σπηλιώτη, μετά το χειρουργείο έχει αποδειχθεί πως το 40% των ασθενών ζει μέχρι και 5 χρόνια. Σήμερα υπάρχουν 28 κέντρα σε όλον τον κόσμο που έχουν πιστοποιηθεί ως προς την τεχνική αυτή. Ένα από αυτά λειτουργεί στην Ελλάδα και ειδικότερα στο νοσοκομείο «Μεταξά».

Η Συντονίστρια Διευθύντρια Αναισθησιολογικού του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά» Χριστίνα Μιχαλολιάκου ανέφερε ότι στην Ελλάδα κάθε χρόνο 700 ασθενείς αναπτύσσουν περιτοναϊκή καρκινωμάτωση. Από αυτούς το 55% αφορά τις ωοθήκες, 25% το παχύ έντερο, 7% ψευδομύξωμα, 5% μεσοθηλίωμα και 8% το στομάχι. Από τους 700 οι 210 πληρούν τις προϋποθέσεις για να υποβληθούν σε αυτήν τη μέθοδο.

Στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά» χειρουργούνται τρεις ασθενείς το μήνα και 35 έως 40 τον χρόνο. Η επέμβαση διαρκεί 4 έως 6 ώρες, ενώ απαιτείται νοσηλεία 12 με 14 ημέρες κατά μέσο όρο.

Η επιβίωση μετά την εγχείρηση μετά από αυτή τη μέθοδο φτάνει το 50% και εξαρτάται από την εντόπιση και το δείκτη περιτοναϊκής καρκινωμάτωσης.

Ειδικότερα, είναι 3 χρόνια για τους ασθενείς με καρκίνο στο παχύ έντερο, 2,5 χρόνια για τις ωοθήκες, 8 έως 10 χρόνια με ψευδομύξωμα, 1,5 έτος στο στομάχι και 4 έως 5,5 χρόνια μεσοθηλίωμα.

Από την πλευρά της  η υπεύθυνη Κλινικής Χειρουργικής-Μονάδας Διεγχειρητικής Υπερθερμικής Ενδοπεριτοναϊκής Χημειοθεραπείας, του Νοσοκομείου «Μεταξά» , Ευγενία Χαλκιά επεσήμανε πως η μέθοδος είναι συμπληρωματική με τις χημειοθεραπείες, ενώ το Ογκολογικό Συμβούλιο αποφασίζει ως προς το ποιοι ασθενείς μπορούν να την ακολουθήσουν.

Τόνισε δε ότι τα κέντρα πρέπει να είναι πιστοποιημένα και οι γιατροί που χρησιμοποιούν τη μέθοδο της κυτταρομειωτικής με ταυτόχρονη χημειοθεραπεία, να είναι εκπαιδευμένοι.
Καταλήγοντας είπε πως στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν γίνει συνολικά 212 επεμβάσεις με αυτήν την χειρουργική τεχνική.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη χειρουργική μέθοδος δεν αφορά όλους τους ασθενείς με καρκίνο αλλά συγκεκριμένη κατηγορία, ανάλογα με το που έχουν γίνει οι μεταστάσεις του καρκίνου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button