Ειδήσεις Υγείας

Νέος κοροναϊός: Προστατεύει ή όχι η μάσκα από την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού;

Εντείνεται μέρα με την ημέρα η παγκόσμια ανησυχία για τον νέο κοροναϊό και πλέον όλο και περισσότεροι την χρησιμοποιούν για καλύπτουν την μύτη και το στόμα με χειρουργική μάσκα που όμως είναι σε έλλειψη και για περιορισμένη χρήση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ενώ η κλασική μάσκα μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης των σταγονιδίων του βήχα από τους μολυσμένους πολίτες,.

Όμως  δεν συνιστά ένα αποτελεσματικό εμπόδιο απέναντι στην εισπνοή επικίνδυνων αερομεταφερόμενδοσης του ιού για όσους δεν έχουν μολυνθεί, δήλωσε η υπουργός Υγείας της Γαλλίας.

Ο Σατόσι Χιρόι, ένας ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Οσάκα ανέφερε στο AFP ότι αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι ανώτερης ποιότητας χειρουργικές μάσκες — αναφερόμενος στις ακριβότερες μάσκες που μοιάζουν με αναπνευστήρες και έχουν στενή εφαρμογή, ενώ χρησιμοποιούνται για να φιλτράρουν τα λεπτά σωματίδια σκόνης και ρύπανσης. «Αλλά, όπως πάντα, δεν υπάρχει εγγύηση 100%», δήλωσε ο ίδιος αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα της μάσκας

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο Λι Σινγκουάνγκ του νοσοκομείου Ντιτάν του Πεκίνου, ειδικός της κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Υγείας δήλωσε ότι ο κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί από απόσταση δύο μέτρων.

 

Τρόποι προστασίας

Πάντως οι ειδικοί του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν ότι οι τρόποι προστασίας είναι:

Το τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, το τρίψιμό τους με αιθυλική αλκοόλη, η αποφυγή να πιάνουμε το πρόσωπό μας και να πηγαίνουμε σε μέρη με πολύ κόσμο προτείνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως τα ενδεδειγμένα ατομικά μέτρα προστασίας.

Αποφύγετε τη στενή επαφή με οποιονδήποτε παρουσιάζει συμπτώματα από το αναπνευστικό του, όπως είναι ο βήχας και το φτέρνισμα

Καλό μαγείρεμα στο κρέας και τα αυγά.

Μην πλησιάζετε τις αγορές όπου πωλούνται ζώντα ζώα. Ιδιαίτερα όποιος πάσχει από υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να αποφεύγει εντελώς αυτές τις αγορές, αλλά και την αγορά ζωντανών ζώων και ωμών κρεάτων, καθώς είναι “τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από τη λοίμωξη του κοροναϊού”, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Να πλένετε τα χέρια σας: Πλύνετε συχνά και σχολαστικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας: Εάν είστε ασθενής, καλύψτε το στόμα και τη μύτη όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και απολυμαίνετε τα αντικείμενα και τις επιφάνειες που αγγίζετε.

Φορέστε προστατευτική μάσκα: Εάν εσείς ή ο γιατρός σας υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε τον κοροναϊό της Γουχάν, το CDC συνιστά να φοράτε χειρουργική μάσκα.

“Το κοινό πρέπει να κάνει ότι κάνει κάθε εποχή κρύου και έξαρσης της γρίπης”, δήλωσε ο Δρ. John Wiesman, αξιωματούχος στην Δημόσια Υγεία στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, εκεί όπου επιβεβαιώθηκε η πρώτη αμερικανική περίπτωση του κοροναϊού της Γουχάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέος κοροναϊός: Τέλος τα ταξίδια από Κίνα για Ελλάδα! Σε συναγερμό παραμένουν οι υγειονομικές υπηρεσίες

Νέος Κοροναϊός: Σε αναμονή οι Έλληνες επιστήμονες για ένα πιθανό κρούσμα στη χώρα μας!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button