ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Νέος Κοροναϊός: Σε αναμονή οι Έλληνες επιστήμονες για ένα πιθανό κρούσμα στη χώρα μας!

Και στην Ευρώπη μπήκε πλέον ο νέος κοροναϊός γεγονός που κάνει τους Έλληνες επιστήμονες να θεωρούν πως είναι πιθανό να φθάσει και στη χώρα μας κάποια στιγμή. Άλλωστε ήδη έχει σημάνει συναγερμός πολλές φορές στο αεροδρόμιο Ελευθερίους Βενιζέλος για ταξιδιώτες που έφθασαν από την Κίνα ή από άλλες χώρες όπου έχει καταγραφεί ο Νέος Κοροναϊός.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ θεωρούν πιθανό το σενάριο να περάσει και τα ελληνικά σύνορα. Εάν τουλάχιστονο ιός συνεχίσει να ταξιδεύει με τους ίδιους ρυθμούς με σήμερα.

Γι αυτό και όλες οι υγειονομικές αρχές είναι σε πλήρη ετοιμότητα και έχουν θέσει σε συναγερμό και τα νοσοκομεία ώστε αν χρειασθεί να αντιμετωπισθούν τα πιθανά κρούσματα. Εξάλλου οι οδηγίες που έχουν λάβει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι να προετοιμασθούν όλα τα κράτη για κάθε ενδεχόμενο.

Ο νέος κοροναϊός άλλωστε επεκτείνεται με ταχύτατους ρυθμούς ενώ εκατομμύρια πολίτες στην Κίνα είναι σε καραντίνα. Και στην Ελλάδα όμως οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) και του υπουργείου Υγείας έχουν ανασύρει από τις αποθήκες, τις ειδικές στολές που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις πανδημίας για να απομονωθούν τα πιθανά περιστατικά και έχουν θέσει σε κόκκινο συναγερμό δύο μεγάλα Νοσοκομεία το Αττικόν και το Σωτηρία. Εάν διαπιστωθεί κρούσμα θα μεταφερθεί σε ένα από τα δύο αυτά νοσοκομεία με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Δείτε ΕΔΩ τη ζωντανή εικόνα με τα κρούσματα που καταγράφονται σε όλο τον κόσμο όπως τα αποτυπώνει το Κέντρο για την Επιστήμη και την Τεχνολογία Συστημάτων (CSSE) στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins (JHU)

Παρότι οι πιθανότητες να εισέλθει ο νέος κοροναϊός στη χώρα μας είναι περιορισμένες σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, θεωρείται ένα πιθανό ενδεχόμενο.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και συνεργάτης του ΕΟΔΥ εξηγεί ότι οι πιθανότητες να καταγραφεί κρούσμα στην Ελλάδα είναι 2%, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη οι πιθανότητες ήταν πολύ περισσότερες και κινούνται από 30-70%.

Όπως εξηγεί αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν απευθείας πτήσεις στις άλλες χώρες για Κίνα ενώ σε μας όχι. Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα μέτρα προφύλαξης: «Κοροναϊός: Αυξάνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση του! Οδηγίες και μέτρα προφύλαξης»

Πάντως τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και οι υγειονομικές αρχές συνιστούν ψυχραιμία στους πολίτες. Σημειώνουν πως υπάρχει ετοιμότητα στο σύστημα και τα όποια περιστατικά μπορούν να αντιμετωπισθούν.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button