ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Νέος «κόφτης» στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ! Πότε θα εφαρμοστεί

Και αυτό διότι ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων να εφαρμόσει νέους «κόφτες» στις διαγνωστικές εξετάσεις προκειμένου να μειώσει τη συνολική δαπάνη.

Όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr (διαβάστε ΕΔΩ πως θα γίνει το νέο κούρεμα έπειτα από σχετικές πιέσεις της τρόικας), οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ αλλά και της ΗΔΙΚΑ (της εταιρείας που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση) κάνουν έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να ενσωματώσουν νέα δεδομένα αλλά και πρωτόκολλα συνταγογράφησης.

Τα δεδομένα αυτά βέβαια θα δυσκολεύουν τους ασφαλισμένους στο να επαναλάβουν μία εξέταση, καθώς θα προηγείται ηλεκτρονικός έλεγχος στη συνταγογράφηση που ουσιαστικά θα «κλειδώνει» το ΑΜΚΑ των ασθενών. Για να επαναληφθεί μία εξέταση θα πρέπει να δίνεται ειδική έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ.

Στις νέες συνθήκες θα ελέγχεται τόσο ο ασθενής όσο και ο γιατρός, ο οποίος θα πρέπει να ακολουθεί τα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα που προβλέπουν συγκεκριμένες εξετάσεις για κάθε ασθένεια.

Για να επιτευχθεί βέβαια το νέο εγχείρημα θα πρέπει άμεσα να έχουν ψηφιοποιηθεί όλες οι διαδικασίες χρέωσης των εξετάσεων, ώστε να μην υποβάλλεται καμία οικονομική απαίτηση από τους παρόχους σε χαρτί.
Έτσι με την ενσωμάτωση όλων των στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα είναι αμέσως εύκολο να διαπιστωθεί που κυμαίνεται η δαπάνη ανά μήνα ενώ θα ελεγχθεί και η προκλητή ζήτηση.

Και στην περίπτωση αυτή οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ θα εξετάζουν κάθε «ύποπτο» παραπεμπτικό, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος στους παρόχους.

Η διαδικασία εξπρές που ακολουθείται για τον έλεγχο και τους νέους κόφτες στις διαγνωστικές εξετάσεις δεν είναι τυχαία. Η τρόικα έχει διαμηνύσει στο υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου θα γίνει έλεγχος-αξιολόγηση για να διαπιστωθεί εάν έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 50 εκατ. ευρώ οι εξετάσεις, με βάση βέβαια τα ποσά που θα χρεωθούν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αναλογικά.

Να σημειωθεί ότι οι δανειστές από την αρχή είχαν απαιτήσει το κούρεμα στις τιμές των εξετάσεων να φθάσει στο 68%. Ένα ποσοστό που θα έβαζε αυτομάτως λουκέτο σε δεκάδες μικρά και μεσαία διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα. Τελικώς η κυβέρνηση δέχτηκε το 43% το οποίο επίσης είναι καταστροφικό για τον κλάδο. Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά τις νέες τιμές των εξετάσεων για …γέλια και για κλάματα. «Όταν μία εξέταση αίματος κοστίζει όσο οι…τσίχλες! Δείτε το νέο τιμοκατάλογο του ΕΟΠΥΥ»

Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε παραδεχτεί ότι το κούρεμα των τιμών ήταν ένα εξαιρετικά σκληρό και άδικο μέτρο και ότι θα λάμβανε μέτρα για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων και κέντρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξεκινά «νέο πλαφόν» στη συνταγογράφηση φαρμάκων! Τι αλλάζει στον ΕΟΠΥΥ

Άγριο κατσάδιασμα του τροϊκανού Καρόνε για την Υγεία! Τι είπε σε υπουργείο, ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button