ΆρθραΦάρμακα

Νέο μπλόκο σε εξαγωγές 70 φαρμάκων από τον ΕΟΦ!

“Παγώνει” ο ΕΟΦ τις παράλληλες εξαγωγές 70 φαρμακευτικών σκευασμάτων ευρείας κυκλοφορίας εξαιτίας σοβαρών ελλείψεων στην αγορά. Μάλιστα σε ανακοίνωση του ο Εθνικός Οργανσιμός Φαρμάκων, επισημαίνει ότι πρόκειται για έκτακτο μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας.

Μεταξύ των φαρμάκων που απαγορεύονται είναι:  τα σκευάσματα που αφορούν  εμβόλια ηπατίτιδας,  ανεμοβλογιάς, διαβήτη, ηπαρίνες και άλλα.
Όπως επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση το μέτρο κρίνεται επιβεβλημένο.

Αναλυτικότερα σε ανακοίνωση, που εξέδωσε αποφασίζει ως έκτακτο μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας, την προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης 73 φαρμακευτικών προϊόντων.

Να σημειωθεί εδώ ότι η απόφαση εφαρμόζεται άμεσα και κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων.

Υπενθυμίζει επίσης ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων “ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που εισέρχονται στην Ελλάδα μετά από έγκριση του Ε.Ο.Φ. για έκτακτη εισαγωγή ή κατ΄’εξαίρεση κυκλοφορία με ξενόγλωσση επισήμανση. Η έκτακτη εισαγωγή μπορεί να πραγματοποιείται από το ΙΦΕΤ Α.Ε. ή φαρμακευτική εταιρεία στο πλαίσιο της μόνιμης ή/και της έκτακτης κάλυψης των αναγκών των ασθενών”.

Σε κάθε περίπτωση η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη.

Ο ΕΟΦ επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας των προϊόντων. Η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή των κυρώσεων.

Να σημειωθεί εδώ ότι η απόφαση είναι προσωρινή και ισχύει μέχρι να τροποποιηθεί ή να ανακληθεί με νεώτερη απόφαση του ΕΟΦ.

Ποια μπαίνουν στο πάγο

Μεταξύ των φαρμάκων που απαγορεύονται είναι σκευάσματα για το διαβήτη, εμβόλια της ανεμοβλογιάς, της ηπατίτιδας και άλλα.
Δείτε ποια είναι αυτά τα φάρμακα στο σχετικό πίνακα που ακολουθεί.

farmaka

Σχετικά Άρθρα

Back to top button