Ειδήσεις ΥγείαςΦάρμακα

Ελπιδοφόρα νέα στη μάχη κατά της ακτινικής κεράτωσης! Θεραπεία τριών ημερών

Ο επιπολασμός στους ενήλικες άνω των 40 ετών κυμαίνεται μεταξύ 11% και 25% στους πληθυσμούς του βορείου ημισφαιρίου και μεταξύ 40% και 60% στους πληθυσμούς του νοτίου ημισφαιρίου. Η ακτινική κεράτωση είναι μια συχνή, χρόνια προκαρκινική βλάβη μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος, που οφείλεται στη μακροχρόνια έκθεση του δέρματος στον ήλιο χωρίς προστασία και γι αυτό το λόγο εμφανίζεται κυρίως σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών.

Προσβάλλει περισσότερο τους άνδρες και τα άτομα με ανοικτόχρωμο δέρμα. Επιπρόσθετοι παράγοντες κινδύνου θεωρούνται η προχωρημένη ηλικία και η ανοσοανεπάρκεια. Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς έχουν 65 έως 250 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από ακτινική κεράτωση και από διηθητικό ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC).

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, οι βλάβες της επιφάνειας του δέρματος μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα κνησμού,πόνου ή καύσου σε ορισμένες περιπτώσεις. Η ακτινική κεράτωση φαίνεται αδρή σαν υαλόχαρτο, και αυτό είναι το χαρακτηριστικό της γνώρισμα.

Λόγω του ότι η νόσος συνήθως υποδιαγιγνώσκεται, οι ασθενείς δεν επισκέπτονται τακτικά για τον λόγο αυτό τον Δερματολόγο τους, ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από ακτινική κεράτωση αυξάνεται με μαθηματικούς ρυθμούς ιδιαίτερα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Για την αντιμετώπιση των ακτινικών κερατώσεων εφαρμόζονται διάφορες παραδεκτές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της κρυοθεραπείας και άλλων τοπικών θεραπειών. Τη λύση φαίνεται ότι δίνει μία νέα θεραπεία που είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα από το 2014 και η οποία καλύπτεται πλήρως από τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Πρόκειται για μία θεραπεία που βασίζεται στο ingenol mebutate gel, το οποίο εφαρμόζεται για 2-3 ημέρες στην πάσχουσα περιοχή. Όπως εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο Καθηγήτης Δερματολογίας Αφροδισιολογίας, Διευθυντής Β ́ Πανεπιστημιακής κλινικής του Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ», Δημήτριος Ρηγόπουλος, το ingenol mebutate gel, είναι μια τοπική θεραπεία πεδίου 2-3 ημερών εφάπαξ ημερήσιας χορήγησης για την ακτινική κεράτωση, μια προκαρκινική βλάβη, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος (NMSC, non-melanoma skin cancer), και η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε περιοχές του δέρματος εκτεθειμένες στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς προστασία, σε βάθος χρόνου.

Οι μέχρι σήμερα γνωστές τοπικές θεραπείες έχουν διάρκεια χορήγησης από 8 εβδομάδες έως και 4 μήνες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία. Το Ingenol mebutate gel που παράγεται από τη φαρμακευτική εταιρεία LEO, προσφέρει την πιο σύντομη διάρκεια θεραπείας, μόλις 2-3 ημερών, ανάλογα με το σημείο εφαρμογής στο σώμα.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της LEO Pharma Ελλάδος, Νίκος Ραγκούσης δήλωσε, “Η LEO είναι μια παγκόσμια φαρμακευτική εταιρεία με ηγετική θέση στη Δερματολογία. Έχουμε ως στόχο να βοηθούμε τους ανθρώπους να έχουν υγιές δέρμα.

Με το λανσάρισμα του ingenol mebutate gel στην Ελλάδα, από τα τέλη του 2014, θεωρούμε ότι κάναμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς τη δέσμευσή μας αυτή, να βοηθούμε τους ειδικούς, τους Δερματολόγους, να καταπολεμούν δερματολογικές νόσους, όπως και η Ακτινική Κεράτωση.”

Σχετικά Άρθρα

Back to top button