ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Νέο «Όχι» των οπτικών στον ΕΟΠΥΥ για τα γυαλιά οράσεως! Γιατί αντιδρούν

Έντονα αντιδρούν οι οπτικοί στα δελτία αποζημίωσης που προτείνει ο ΕΟΠΥΥ προκειμένου οι ασφαλισμένοι να προμηθεύονται γυαλιά οράσεως. Διαβάστε ΕΔΩ:  Τι θα δίνει ο ΕΟΠΥΥ για γυαλιά οράσεως με τον νέο κανονισμό παροχών! Όλες οι λεπτομέρειες

Συγκεκριμένα με ανοικτή επιστολή προς τους ασφαλισμένους τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών απαντούν αρνητικά στον νέο τρόπο αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον οποίο οι ασφαλισμένοι θα καταθέτουν στα συμβεβλημένα καταστήματα το παραπεμπτικό και οι οπτικοί θα πληρώνονται από τον Οργανισμό.

Η πληρωμή για γυαλιά όρασης θα δίνεται μαζί με την συνταγή και βεβαίωση, η οποία ενέχει θέση voucher (εγγύησης).

Όπως υποστηρίζουν με το νέο αυτό μέτρο στην ουσία δεν μειώνεται η γραφειοκρατία προς τον ασφαλισμένο, καθώς είναι υποχρεωμένος να συναλλάσσεται πάλι με τον ΕΟΠΥΥ (πιστοποιημένος οφθαλμίατρος, ελεγκτής ιατρός).

Εκτιμούν, δε, πως με τον συγκεκριμένο νόμο η κυβέρνηση επιδιώκει τα εξής:

Να τους τιμωρήσει γιατί δεν σκύψαμε το κεφάλι και δεν υπέγραψε κανείς οπτικός – οπτομέτρης την λεόντειο σύμβαση που είχε προτείνει ο ΕΟΠΥΥ.

Να τους βάλει απέναντι από τους ασφαλισμένους για να πετύχει να μην έχουν άλλη επιλογή από την υποταγή στις επιδιώξεις της.

Να κάνει κοινωνική πολιτική ανέξοδα με τα δικά τους χρήματα.

Να περιορίσει τις μικρές επιχειρήσεις και παράλληλα να μειώσει τις δαπάνες για την Υγεία.

Μέσω της πιστοποίησης (η οποία δεν χρειάζεται γιατί στα οπτικά καταστήματα, προϊόντα και υπηρεσίες είναι πιστοποιημένα) επιδιώκει να επιβάλει ετήσιο χαράτσι.

Χαρτιά αντί χρημάτων

Έτσι οι οπτικοί – οπτομέτρες της χώρας αποφάσισαν να μην δέχονται τα voucher για την πληρωμή γυαλιών οράσεως για τους εξής λόγους:

Ο ΕΟΠΥΥ και ο ΕΦΚΑ τους χρωστάει ληξιπρόθεσμα από το 2011.

Θα δέχονται “χαρτιά”’ αντί χρημάτων, αλλά θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν με μετρητά ΦΠΑ, εμπορεύματα, πάγια έξοδα, τους εργαζόμενους.

Δεν θα γνωρίζουν πότε θα πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Δεν θα εισπράττουν το ποσό του voucher, αλλά μειωμένο ποσό, λόγω κουρέματος και της υποχρεωτικής έκπτωσης προς τον ΕΟΠΥΥ

Δεν υπάρχει πλέον, μετά από οκτώ χρόνια άγριας λιτότητας, ρευστότητα στις επιχειρήσεις για να χρηματοδοτούν τον ΕΟΠΥΥ για αδιόρατο χρονικό διάστημα.

Οπτικοί οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, δεν θα μπορούν να εισπράττουν και οι επιχειρήσεις τους καταδικάζονται σε κλείσιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΟΠΥΥ: Με ειδική σήμανση τα συμβεβλημένα καταστήματα Οπτικών ειδών! Όλες οι λεπτομέρειες

Μπλόκο των οπτικών στον ΕΟΠΥΥ για τα γυαλιά οράσεως χωρίς προπληρωμή! Στο πόδι ο κλάδος

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button