ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Νίκη φαρμακοποιών στο ΣτΕ για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων! Τι προβλέπει η απόφαση

Ειδικότερα οι φαρμακοποιοί από την πρώτη στιγμή είχαν προσφύγει στα δικαστήρια για να απορριφθεί η απόφαση του υπουργείου Υγείας που αλλάζει την αδειοδότηση των φαρμακείων.

Ο κλάδος επέμενε για την αναγκαιότητα της διατήρησης της αποκλειστικής ιδιοκτησίας και λειτουργίας φαρμακείων από φαρμακοποιούς, γεγονός που θωρακίζει από τους κινδύνους της σύγκρουσης συμφερόντων που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση κάθετης ολοκλήρωσης του φαρμακευτικού τομέα. Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα επιχειρήματα: «Στα κάγκελα οι φαρμακοποιοί με το υπ.Υγείας για το ιδιοκτησιακό!»

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με απόφασή του –όπως επισημαίνει ο Νομικός Σύμβουλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Ηλίας Ανδρ. Δημητρέλλος, έκανε δεκτή την αίτηση ακυρώσεως του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κατά της αποφάσεως των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών «Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού – Ίδρυση φαρμακείου».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε αποδεκτό το σύνολο των ισχυρισμών του Π.Φ.Σ., καθώς έκρινε ότι θέματα άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, λειτουργίας φαρμακείου και δεοντολογίας φαρμακοποιών, ρυθμίζονται ή με νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα, και συνεπώς τα θέματα αυτά δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο ρύθμισης υπουργικής απόφασης, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν ο σχετικός νόμος δεν παρέχει  την προβλεπόμενη ειδική εξουσιοδότηση.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρέλλος: «Είναι πλέον βέβαιο ότι στην περίπτωση που το Υπουργείο Υγείας επιχειρήσει να επαναφέρει τις ρυθμίσεις που προέβλεπε η ακυρωθείσα ΚΥΑ, ακόμη και με Νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα, οι πράξεις και αποφάσεις που θα εκδοθούν κατ’ εφαρμογήν των νέων ρυθμίσεων, θα καταπέσουν εκ νέου ενώπιον του ΣτΕ, καθώς είναι αντίθετες στο Σύνταγμα και το ενωσιακό κεκτημένο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φαρμακοποιοί: Στο Ευρωκοινοβούλιο για το «ιδιοκτησιακό»! Όλα τα επιχειρήματα

ΑΡΘΡΟ του Γιάννη Δαγρέ, αντιπροέδρου ΠΦΣ: Όλη η αλήθεια για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button