Συνεντεύξεις - Άρθρα

«Ναι» και «όχι» στην άσκηση ενός ρεπορτάζ – λειτουργήματος

 

 

Όταν κάνεις αυτή την δουλειά 25 χρόνια, έρχεται αναπόφευκτα μια στιγμή που στυλώνεις τα πόδια κάτω και αναφωνείς «όχι» όποιο ρεπορτάζ κι αν υπηρέτησες…

 

Όχι στην αντίληψη ορισμένων για το ποια πληροφορία ακριβώς αποτελεί «είδηση» ενδιαφέρουσα για τον κόσμο!

 

Όχι στον τρόπο που οι συνεργάτες σου «παίζουν» με τις λέξεις δίνοντας μορφή στην πραγματικότητα!

 

Όχι στις ώρες που θεωρούν οι άλλοι ότι πρέπει να περνάς στο γραφείο κι όχι στο δρόμο, όπου νομοτελειακά πρέπει να βρίσκεται ο δημοσιογράφος!

 

Και να λες και κάποια «ναι» ειδικά αν υπηρετείς το ιατρικό ρεπορτάζ…

 

Ναι στον άνθρωπο που δεν μπορεί να βρει γιατρό να τον χειρουργήσει σε σύντομο χρόνο!

 

Ναι στον ασθενή με καρκίνο που παραπονείται ότι δεν υπάρχουν τα φάρμακά του στο νοσοκομείο!

 

Ναι στην κοπέλα που πρέπει να κάνει εξωσωματική και της κλείνουν ραντεβού για την κατάθεση του φακέλου της 6 μήνες μετά!

 

Έρχεται μια ώρα που θέλεις να είσαι και να νιώθεις χρήσιμος. Η δουλειά σου βέβαια δεν είναι να λύνεις τα προβλήματα του κόσμου, αλλά να βρίσκεις την είδηση που του κρύβουν και να τον ενημερώνεις. Σε καιρούς δύσκολους όμως, σαν τους τωρινούς, η ουσία –φρονώ- δεν κρύβεται στην ρεπορταζιακή αξιοσύνη αλλά στο απόθεμα ανθρωπιάς που κρύβεις μέσα σου  και στην ανάγκη να προοσφέρεις κάτι πρακτικότερο… Να μετουσιώσεις όλες εκείνες τις σκόρπιες πληροφορίες που αποκόμισες επί δυόμιση δεκαετίες κι όλα εκείνα τα τηλέφωνα στην θηριώδη ατζέντα σου, σε ελπίδα και ζωή!

 

Γιατί ακόμα κι αν δεν χρειάζεται παθολόγο ή χειρουργό ο αναγνώστης και ο ακροατής σου, χρειάζεται ίσως ψυχίατρο κι ένα πρόθυμο αφτί να ακούσει τα προβλήματά του και να το κάνει ρεπορτάζ… Έναν άνθρωπο να του δείξει τον δρόμο για να βγει από το αδιέξοδο της ασθένειας. Κάποιον να νοιαστεί ώστε να αλλάξουν νοσηρές καταστάσεις προς το καλύτερο !

 

Ζούμε στην πιο ροκ χώρα της Ευρώπης όπου οι δημοσιογράφοι πρέπει να λέμε τα σωστά «ναι» και τα ενδεδειγμένα «όχι» και ειδικά οι συντάκτες θεμάτων υγείας και οι ρεπόρτερ του ΥΥΚΑ πρέπει ενίοτε να γυρίζουμε την πλάτη στις «πηγές» και να στρέφουμε το βλέμμα στους ανθρώπους !

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button