ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Ναι μεν αλλά η απόφαση για τους ειδικευόμενους! Τι λένε οι γιατροί

Ειδικότερα με απόφαση Βορίδη λίγο πριν τις εκλογές έπρεπε άρον άρον να αποχωρήσουν από τα νοσοκομεία αφήνοντας στη μέση το έργο τους χωρίς μάλιστα να ξέρουν εάν θα πληρωθούν τις εφημερίες τους οι ειδικευόμενοι γιατροί.

Μετά από έντονες αντιδράσεις όλων των συνδικαλιστικών φορέων, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας προέβη στην παράταση της θητείας των ειδικευόμενων γιατρών ακόμα και όταν λαμβάνουν τον τίτλο της ειδικότητας, με τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Ωστόσο η παράταση που δίνεται περιορίζεται σε ένα εξάμηνο αντί για μεγαλύτερο διάστημα που ζητούσαν οι γιατροί με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί νέος κύκλος αντιδράσεων.
Ήδη οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας μέσω της ΕΙΝΑΠ και του ΙΣΑ πιέζουν τον Παναγιώτη Κουρουμπλή αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Ανδρέα Ξανθό να προβούν σε ανάκληση της απόφασης.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Υγείας στο τέταρτο εδάφιο της β΄ παραγράφου του κεφαλαίου ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ αναφέρεται ότι: «Ιατροί που έχουν ολοκληρώσει τον χρόνο εκπαίδευσής τους και παραμένουν με παράταση της σύμβασής τους στην οργανική τους θέση, δύνανται να παραμείνουν μέχρι την ημερομηνία της λήξης της σύμβασής τους και στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια της παράτασής τους έχουν αποκτήσει τίτλο ειδικότητας.

Ιατρός που συμπληρώνει το πρώτο εξάμηνο της παράτασης παραμονής του και επιθυμεί την έγκριση της αίτησής του για παράταση παραμονής ενός εξαμήνου ακόμη, υποχρεούται να καταθέσει Υπεύθυνη Δήλωση που να δηλώνει ότι δεν έχει αποκτήσει τίτλο ειδικότητας».

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Υγείας η τροποποίηση αυτή έχει αναδρομική ισχύ από 14 Ιανουαρίου 2015.
Να σημειωθεί πως η άρον άρον εκδίωξη των ειδικευομένων γιατρών στηριζόταν σε απόφαση του Μάκη Βορίδη ενώ εφαρμοζόταν από πολλούς διοικητές των νοσοκομείων μέχρι και πριν από λίγες ημέρες παρά τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας αναφέρει ενδεικτικά: ”

Η σημερινή εγκύκλιος ουσιαστικά αναφέρεται μόνο σε αυτούς που υπηρετούν αυτή τη στιγμή το δεύτερο εξάμηνο της παράτασης κι έχουν πάρει τον τίτλο ειδικότητας. Αυτοί συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά.

Στη δεύτερη παράγραφο της εγκυκλίου καθίσταται σαφές ότι καταργείται ουσιαστικά το δεύτερο εξάμηνο της παράτασης για όσους από εδώ και μπρος το ζητήσουν.  Είναι γνωστό ότι το 80-90% των ειδικευόμενων δίνουν εξετάσεις για ειδικότητα στο πρώτο εξάμηνο της παράτασης.  Συνεπώς η μεγάλη πλειοψηφία των υπηρετούντων μετά από 2-3 μήνες όταν θα έχουν συμπληρώσει το πρώτο εξάμηνο και θα έχουν πάρει τον τίτλο ειδικότητας δε θα έχουν δικαίωμα για δεύτερο εξάμηνο παράτασης. Το αίτημα των γιατρών  είναι σαφές να μην υπάρχει κώλυμα για τα δύο εξάμηνα ανεξάρτητα από τη λήψη τίτλου ειδικότητας”.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button