ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις ΕΟΠΥΥ- Ιδιωτικών Κλινικών! Στον αέρα ακτινοθεραπείες και χειρουργεία

Με πλήρη αποχώρηση από τον ΕΟΠΥΥ προειδοποιούν οι ιδιωτικές κλινικές, δίνοντας ουσιαστικά ένα περιθώριο 3 μηνών έως το τέλος Ιουνίου στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να αναθεωρήσει ή να βρει τρόπος να καλύψει του ασφαλισμένους που θέλουν να νοσηλευθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο πλευρών, οι συζητήσεις μπλόκαραν καθώς ο ΕΟΠΥΥ ζητούσε περισσότερα από ότι μπορούσε να δώσουν οι κλινικές ή τουλάχιστον με αυτά που δήλωσαν κατά τη σύσκεψη.

Μάλιστα η Πανελλήνια Ένωση ιδιωτικών Κλινικών που εκπροσωπεί τις μικρές κλινικές με επίσημη ανακοίνωσή της δηλώνει πως: «δεν μπορούμε να αποδεχτούμε κανένα όρο από αυτούς που τέθηκαν».
Προς ώρας πάντως από την πλευρά του Συνδέσμου των μεγάλων κλινικών (ΣΕΚ) τηρείται σιγή για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τον οργανισμό.

Που δεν τα βρήκαν ΕΟΠΥΥ-Κλινικές

Έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν πως η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης ζήτησε από τον κλάδο να παραχωρηθεί σε μόνιμη βάση το 25% των κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) χωρίς να λαμβάνεται η διαφορά στην τιμή από τους ασθενείς. Τα κρεβάτια αυτά σύμφωνα με όσα διεκδίκησε ο ΕΟΠΥΥ– λένε πηγές του HealthReport.gr– θα διακινούνται μέσω του ΕΚΑΒ.

Το αίτημα αυτό του ΕΟΠΥΥ βρήκε κάθετα αντίθετους τους κλινικάρχες. Να σημειωθεί ότι εδώ και λίγο καιρό είχε παραχωρηθεί το 25% των κρεβατιών σε ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα στον ΕΟΠΥΥ, αλλά «οικειοθελώς και για ένα διάστημα όχι για πάντα» όπως λένε στο HealthReport.gr πρόσωπα που συμμετείχαν στη σύσκεψη με τον Οργανισμό.

Ταυτόχρονα ζητήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ το 25% του συνόλου των κρεβατιών σε θαλάμους ανεξαρτήτως θέσης, να δοθεί στους ασφαλισμένους του Οργανισμού χωρίς να εισπράττεται η διαφορά στην τιμή.

νοσοκομεία

Τα κρεβάτια αυτά θα πρέπει να παραμένουν κενά και να καλύπτονται μόνο από ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και όχι από ιδιωτικούς ασθενείς. Σήμερα με βάση την υπάρχουσα σύμβαση δίδεται το 25% των κρεβατιών εφόσον αυτά είναι κενά και πρόκειται μόνο για τετράκλινα δωμάτια.

Εάν ο ασθενής θέλει να νοσηλευθεί σε άλλο θάλαμο, πληρώνει τη διαφορά. Τη διαφορά πληρώνει όμως και για την τιμή της επέμβασης ή της ιατρικής πράξης σε σχέση με το ποσό που δίνει ο ΕΟΠΥΥ συν τη νόμιμη συμμετοχή 30% και 50% εάν είναι ασφαλισμένος του ΟΓΑ.

Αυτή ήταν και η απαίτηση που έβγαλε στα κάγκελα τους κλινικάρχες. Μάλιστα ένας εξ αυτών ακούστηκε να λέει όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr: «Γιατί δε μας λέτε καλύτερα ότι μας κρατικοποιείται; Είναι παράλογα αυτά τα πράγματα, αγνοείτε την πραγματικότητα».

Όμως με το ναυάγιο αυτό τινάζεται στον αέρα η νοσηλεία χιλιάδων ασθενών που σήμερα είτε πραγματοποιούν χειρουργεία που δε γίνονται στο δημόσιο τομέα όπως οι εμβολισμοί, είτε κάνουν ακτινοθεραπείες, όπου η αναμονή στο δημόσιο είναι τουλάχιστον 8 μηνών.

Οι κλινικάρχες δηλώνουν αποφασισμένοι πως αν ο ΕΟΠΥΥ δε ρίξει τις απαιτήσεις του, θα σταματήσουν στις 30 Ιουνίου τις συμβάσεις και δε θα δεχθούν άλλη παράταση.

Στο μεταξύ όμως οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν τους ελέγχους στις ιδιωτικές κλινικές όπου πρόσφατα ανακάλυψαν νέες ατασθαλίες. Διαβάστε ΕΔΩ το αποκλειστικό ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει το HealthReport.gr: «Έρχονται νέα μέτρα του ΕΟΠΥΥ για ιδιωτικές κλινικές που υπερχρεώνουν τους ασθενείς!»

Πολλοί κλινικάρχες πάντως μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ του HealthReport.gr για τις υπερχρεώσεις στους ασθενείς, είχαν θεωρήσει πως ήταν μια προσπάθεια της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ να πιέσει τα πράγματα πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Οι έλεγχοι ωστόσο στις ιδιωτικές κλινικές είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού οπότε και είχαν επιβληθεί και πρόστιμα τόσο σε κλινικές της Αθήνας όσο και της περιφέρειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχονται νέα μέτρα του ΕΟΠΥΥ για ιδιωτικές κλινικές που υπερχρεώνουν τους ασθενείς!

ΕΟΠΥΥ: Πως θα γίνεται ο ηλεκτρονικός έλεγχος για πληρωμές γιατρών, κλινικών, διαγνωστικών

Σχετικά Άρθρα

Back to top button