Ειδήσεις Υγείας

Ναυτία των ταξιδιωτών: Μυστικά υγείας

Και αυτό γιατί τα ενοχλητικά συμπτώματα της είναι δυνατόν να παραμείνουν πολλές ώρες ή μέρες, ακόμα και μετά το τέλος του ταξιδιού.

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές όπου η ναυτία μπορεί να συνοδεύεται από εμετούς και έντονη δυσφορία πολλές ώρες πριν ακόμη μπουν οι πάσχοντες  στο αυτοκίνητο, στο καράβι ή στο αεροπλάνο.

Από ναυτία και εμετούς των ταξιδιωτών δεν υποφέρουν όλα τα άτομα, αλλά μόνον ένα ποσοστό, το οποίο, ωστόσο, δεν είναι μικρό.

Οι λόγοι, για τους οποίους παρουσιάζεται το πρόβλημα της ναυτίας και των εμετών των ταξιδιωτών σε ορισμένα άτομα, είναι πολλοί. Οι κυριότεροι είναι η ευαισθησία του λαβύρινθου και ψυχολογικοί λόγοι.

Τι πρέπει, όμως, να κάνουν τα άτομα, για να προλάβουν ή να βελτιώσουν το πρόβλημά τους σε ένα μελλοντικό ταξίδι;

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών συνιστά:

Γενικά μέτρα:

●   Δεν ταξιδεύουμε, ποτέ, με άδειο στομάχι. Φροντίζουμε, όμως, το γεύμα που θα πάρουμε να είναι, όσο το δυνατόν, πιο ελαφρύ.
●   Αποφεύγουμε τη λήψη οινοπνευματωδών ποτών, πριν από το ταξίδι.

Για το αυτοκίνητο:

●   Ταξιδεύουμε με ανοιχτά παράθυρα, για να έχουμε φρέσκο και δροσερό αέρα.
●   Κοιτάμε έξω από τα παράθυρα, κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Βάζουμε τα παιδιά να καθίσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να βλέπουν έξω και όχι την πλάτη των μπροστινών καθισμάτων.
●   Αποφεύγουμε το διάβασμα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αν θέλουμε να συμβουλευτούμε κάποιο χάρτη ή κάποιο βιβλίο καλύτερα να σταματήσουμε το αυτοκίνητο.
●   Κάνουμε συχνές στάσεις, βγαίνουμε έξω από το αυτοκίνητο, παίρνουμε βαθιές ανάσες και χαλαρώνουμε, τεντώνοντας τα πόδια και τα χέρια μας.

Για το καράβι:

●   Φροντίζουμε να καθόμαστε στο κέντρο του καραβιού, όπου υπάρχει η μικρότερη κίνηση.
●   Αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους. Παραμένουμε στο κατάστρωμα και καθηλώνουμε το βλέμμα μας μακριά στον ορίζοντα.
●   Αποφεύγουμε τις ισχυρές οσμές, ιδιαίτερα αυτές που προέρχονται από το εστιατόριο ή από το κατάστημα που πουλάει αρώματα.

Για το αεροπλάνο:

●   Ζητούμε κάθισμα πάνω από τα φτερά του αεροπλάνου, που αποτελεί το πιο σταθερό μέρος του αεροπλάνου.
●   Ανοίγουμε τον εξαερισμό πάνω από το κάθισμά μας, για να έρχεται φρέσκος αέρας.
●   Διαλέγουμε ελαφρύ γεύμα.

Για το λεωφορείο:

●   Διαλέγουμε ένα κάθισμα, μεταξύ των μπροστινών και πισινών τροχών του αυτοκινήτου.

Για το τρένο:

●   Διαλέγουμε κάθισμα, με προσανατολισμό ίδιο με την κατεύθυνση που ταξιδεύει το τρένο.

Εκτός από τα παραπάνω πρακτικά μέτρα, που μπορεί κάθε ταξιδιώτης να εφαρμόσει, υπάρχουν και ορισμένα φάρμακα που λαμβάνονται, πριν από το ταξίδι και τα οποία, σε ένα σημαντικό ποσοστό, αντιμετωπίζουν, αποτελεσματικά, το πρόβλημα της ναυτίας και των εμετών του ταξιδιού. Τα φάρμακα αυτά πρέπει να λαμβάνονται πριν από το ταξίδι και αν το ταξίδι πρόκειται να κρατήσει αρκετές ώρες η δόση πρέπει να επαναλαμβάνεται 2-3 φορές την ημέρα. Ποτέ, όμως, δε λαμβάνονται, χωρίς τη συμβουλή του γιατρού μας.

Πηγή: ΚΕ.Π.ΚΑ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button