Ειδήσεις Υγείας

Να γιατί πρέπει «να τρώτε με μέτρο»

Η γνώση και κυρίως η αναγνώριση των διατροφικών αδυναμιών βοηθά στη λήψη και εφαρμογή αποφάσεων για την αντιμετώπισή τους και συνεπώς στην αντιστροφή των λανθασμένων διατροφικών συμπεριφορών. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή μιας διατροφής βασισμένης στην εγκράτεια και στο μέτρο.

Όμως, αν και μερικοί άνθρωποι καταφέρνουν να καταναλώνουν τις σωστές ποσότητες φαγητού, υπάρχει η πιθανότητα να είναι επιρρεπείς σε ορισμένες τροφές ή κατηγορίες τροφίμων, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνουν τον στόχο τους για ελεγχόμενη διατροφή και τελικά να τρώνε περισσότερο.

Η αντίσταση στην υπερφαγία αυτών των τροφών αποτελεί πρόκληση τόσο για τους αδύνατους όσο και τους παχύσαρκους ή υπέρβαρους ανθρώπους, με αποτέλεσμα συχνά να ενδίδουν στους πειρασμούς, συμπεριφορά που μπορεί να καταστεί τελικά επικίνδυνη και ανθυγιεινή.

«Μια διατροφή που βασίζεται στο μέτρο μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς, υπερτασικούς, και εν γένει τους ανθρώπους με προβλήματα υγείας να βελτιώσουν τους δείκτες τους και να χάσουν βάρος. Το πρόβλημα προκύπτει από την ερμηνεία που δίνει ο καθένας στον όρο “μέτρο”», επισημαίνει ο γενικός χειρουργός και εξειδικευμένος στην παχυσαρκία Δρ. Γιώργος Σπηλιόπουλος.

Συγκεκριμένα, παρότι η συμβουλή των γιατρών για κατανάλωση τροφής «με μέτρο» θα μπορούσε να θεωρηθεί καλή πρακτική προκειμένου ο άνθρωπος να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή, νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Georgia δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει παγίδα και τελικά να μην οδηγήσει στην επιθυμητή απώλεια ή διατήρηση του βάρους, λόγω του ευρέως φάσματος ερμηνειών που μπορούν να δοθούν.

Αιτία είναι η τάση ερμηνείας του όρου «μέτρο» ανάλογα με τον βαθμό που κάποιος αγαπάει ένα φαγητό, ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Michelle vanDellen, επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Franklin College of Arts and Sciences. Το μέτρο του καθένα είναι σχετικό, όπως ανέφερε, καθώς η κατανάλωση φαγητού με «μέτρο» δεν συγκεκριμενοποιεί την ποσότητα ώστε να είναι ξεκάθαρη η διατροφική συμπεριφορά που πρέπει να υιοθετήσουν οι ενδιαφερόμενοι.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button