Συνεντεύξεις - Άρθρα

Να μείνουν ή να φύγουν οι γιατροί του ΕΣΥ που είναι στα όρια συνταξιοδότησης;

Γράφει ο Ηλίας Τσέρκης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου

Στη χώρα με το πλεονάζον ιατρικό προσωπικό και την ανισοκατανομή ανθρωπίνου δυναμικού, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα έντονη κινητικότητα από ορισμένους ιατρούς του ΕΣΥ, που πλησιάζουν το όριο συνταξιοδότησης να έρχονται σε επαφή με διάφορα κυβερνητικά στελέχη.

Ο στόχος αυτών των ιατρών είναι να παραμείνουν στις θέσεις τους με το βασικό επιχείρημα να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία των κλινικών και των νοσοκομείων, ειδικά στα απομακρυσμένα μέρη ή στη νησιωτική Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό συζητείται όλο και πιο συχνά σε ορισμένους ιατρικούς κύκλους η ανάγκη, το έμπειρο ιατρικό προσωπικό να παρατείνει την παραμονή του στο ΕΣΥ έως ότου πληρωθούν οι θέσεις.

Η κεντρική ιδέα της πρότασης είναι να δίνεται η δυνατότητα σε γιατρούς που βγαίνουν στη σύνταξη να παραμένουν στο νοσοκομείο έως ότου πληρωθεί η θέση, στην ίδια λογική που ισχύει και για τους ειδικευόμενους.

Όπως αναφέρουν, δεν τίθεται θέμα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με την πρόταση, η παράταση θα δίνεται μόνο εφόσον το θελήσουν οι ίδιοι και υποβάλουν και τη σχετική αίτηση και εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της διοίκησης του νοσοκομείου και του διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας.
Η παράταση θα λύεται αυτοδικαίως και αυτομάτως με την πρόσληψη του νέου γιατρού.

Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση αυτή θα δημιουργήσει πεδίο αντιπαραθέσεων και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων μεταξύ των αποχωρούντων και των εν δυνάμει συντονιστών διευθυντών.

Πρόταση

Θεωρώ πως η συζήτηση αυτή συνιστά μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να λειτουργήσει ως πιλοτικό πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ. Με την συνταξιοδότηση των ιατρών του ΕΣΥ, όσοι το επιθυμούν να ιδρύουν ιδιωτικό ιατρείο, ώστε να γνωρίσουν και τον κόσμο της αυτοαπασχόλησης και να διορίζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις κλινικές των νοσοκομείων που υπάρχουν ανάγκες.

Με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρχουν πλέον αντιπαραθέσεις μεταξύ των ιατρών και θα υπάρξει η ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή του γερασμένου Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Show More

Σχετικά Άρθρα

Προτεινόμενο Άρθρο
Close
Back to top button
Close