Ειδήσεις Υγείας

Νευρικός κλονισμός: Τι είναι και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται

Ο όρος “νευρικός κλονισμός” χρησιμοποιείται μερικές φορές για να περιγράψει μια αγχωτική κατάσταση, η οποία οδηγεί το άτομο, προσωρινά, να μην είναι σε θέση να λειτουργήσει κανονικά στις καθημερινές του δραστηριότητες και υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic ο νευρικός κλονισμός συμβαίνει, όταν οι απαιτήσεις της καθημερινότητας γίνονται σωματικά και συναισθηματικά “αβάσταχτες”  με συνέπεια οι πάσχοντες να μην είναι σε θέση να λειτουργήσουν κανονικά στις καθημερινές του δραστηριότητες και υποχρεώσεις.

Τι περιλαμβάνει

Οι επιστήμονες της mayo clinic  εξηγούν πως ο νευρικός κλονισμός δεν είναι ένας ενιαίος ιατρικός όρος, ούτε υποδεικνύει μια συγκεκριμένη ψυχική ασθένεια.

Τα σημάδια ενός νευρικού κλονισμού ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πρώτα συμπτώματα του νευρικού κλονισμού μοιάζουν με αυτά κάποιας ψυχικής νόσου, όπως αδυναμία διάκρισης του πραγματικού από το φανταστικό (ψευδαισθήσεις και παραισθήσεις).

Για άλλους, οι ενδείξεις είναι ανεπαίσθητες και μπορεί να εμφανιστούν αρχικά ως ήπιες καταθλιπτικές τάσεις που διογκώνονται με το πέρασμα του χρόνου, έως ότου το άτομο φτάσει σε σημείο να αισθάνεται απελπισία, να χάνει τη διάθεσή του για ζωή και να μην έχει την απαραίτητη ενέργεια για να ολοκληρώσει απλές καθημερινές δραστηριότητες.

Το τι ακριβώς συνιστά έναν νευρικό κλονισμό διαφέρει επίσης από την μία κουλτούρα/κοινωνία στην άλλη. Γενικά, είναι κοινά αποδεκτό ότι σημαίνει πως ένα άτομο δεν είναι πλέον σε θέση να λειτουργήσει κανονικά.

Έτσι πολύ συχνά όσοι βρίσκονται στα πρόθυρα ενός νευρικού κλονισμού είναι πολύ πιθανόν:

Να απέχουν από την εργασία τους

Να αποφεύγουν κάθε κοινωνική δέσμευση

Να έχουν πρόβλημα να ακολουθήσουν μια υγιή ρουτίνα διατροφής, ύπνου και προσωπικής υγιεινής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εργασιακό στρες: Tips για να το αντιμετωπίσετε φυσικά!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button