Ειδήσεις Υγείας

Νευρικός κλονισμός: Τι είναι και ποια αίτια τον πυροδοτούν

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες της mayo clinic συχνά ο νευρικός κλονισμός μπορεί να υποδεικνύει υποκείμενη ψυχική νόσο (κατάθλιψη, αγχώδη διαταραχή κά.) που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Ο νευρικός κλονισμός συνεχ’ίζουν οι ειδικοί δεν είναι ένας ενιαίος ιατρικός όρος, ούτε υποδεικνύει μια συγκεκριμένη ψυχική ασθένεια.
Απλώς συμβαίνει, όταν οι απαιτήσεις της καθημερινότητας γίνονται σωματικά και συναισθηματικά “αβάσταχτες” για τους πάσχοντες!

Ύποπτα σημάδια

Τα συμπτώματα ενός νευρικού κλονισμού ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία. Δεν είναι λίγες εκείνες οι περιπτώσεις όπου τα πρώτα συμπτώματα του νευρικού κλονισμού μοιάζουν με αυτά κάποιας ψυχικής νόσου, όπως αδυναμία διάκρισης του πραγματικού από το φανταστικό (ψευδαισθήσεις και παραισθήσεις).

Άλλες πάλι φορές οι ενδείξεις είναι ανεπαίσθητες και μπορεί να εμφανιστούν αρχικά ως ήπιες καταθλιπτικές τάσεις που αυξάνονται με τα χρόνια έως ότου το άτομο, φτάσει σε σημείο να αισθάνεται απελπισία, να χάνει τη διάθεσή του για οτιδήποτε αλλά και να μην έχει την ενέργεια ώστε να ολοκληρώσει απλές καθημερινές δραστηριότητες.

Άλλα ακόμη σημάδια που μαρτυρούν ότι κάποιος είναι στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού είναι:

Συχνές απουσίες από τη δουλειά τους

Αποφυγή κοινωνικών εκδηλώσεων

Ακαταστάτο πρόγραμμα διατροφής και ύπνου

Πάντως στην περιπτωση που ανησυχείτε ότι εσείς, ή κάποιο δικό σας άτομο, βιώνει, ή είναι στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι μπορείτε να πάθετε από το έντονο άγχος;

Εργασιακό άγχος: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button