ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Νησιά με τουρίστες αλλά χωρίς γιατρούς! Πως κατέρρευσε το οικοδόμημα των Κέντρων υγείας

Όταν πριν από 30 και πλέον χρόνια δημιουργήθηκαν τα Κέντρα Υγείας σίγουρα ο εμπνευστής τους δεν είχε φανταστεί πως μια μέρα όχι μόνο δε θα επιτελούσαν το σκοπό τους δηλαδή να παρέχουν πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση αλλά θα βρίσκονταν και ένα βήμα πριν ουσιαστικά το λουκέτο.

Και μάλιστα είναι και αμφίβολο πως θα λειτουργούν και υπό ποιες συνθήκες αν και εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση της ομάδας εργασίας για την Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, που παραδόθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και προβλέπει μεταξύ άλλων να πέσει το κέντρο βάρους στις Μονάδες Φροντίδας Υγείας Γειτονιάς.

Σήμερα τα Κέντρα Υγείας ειδικά όσα εξυπηρετούν τα νησιά, όχι μόνο δε διαθέτουν το απαραίτητο υγειονομικό υλικό και προσωπικό, αλλά παύουν πλέον και να μένουν ανοικτά για να παράσχουν τις υπηρεσίες τους.
Η πρόσφατη απόφαση για κούρεμα των εφημεριών, αφήνει έκθετους τους κατοίκους που μένουν στις περιοχές αλλά και τους τουρίστες που θα επισκεφτούν τις νησιώτικες μας κουκίδες.

Άλλωστε μόνο με βάση την απόφαση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) όλες οι υγειονομικές μονάδες του Αιγαίου, τα Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία αποκλείονται από τις εφημερίες οι ειδικότητες της Χειρουργικής, της Καρδιολογίας, της Ορθοπεδικής, της Γυναικολογίας, της Μικροβιολογίας, της Ακτινολογίας και σε μερικές περιπτώσεις και της Παιδιατρικής, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει και ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων.

Να σημειωθεί πως ήδη γιατροί των Κέντρων υγείας μεγάλων περιοχών έχουν κληθεί να αφήσουν τα πόστα τους για να καλύψουν τις ανάγκες νησιωτικών περιοχών αφήνοντας όμως κενή της θέση πίσω τους.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας που καλύπτει το καλοκαίρι κοντά στους 200.000 κατοίκους και όπου έχουν απομείνει ελάχιστοι γιατροί. Εξάλλου πρόσφατα γιατρός του Κέντρου Υγείας εκλήθη να καλύψει τις ανάγκες στους …κοντινούς Λειψούς, αφήνοντας το πόστο του στη Σαλαμίνα. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ “Από τη Σαλαμίνα στους…Λειψούς! Μετακινήσεις εξπρές γιατρών από τα Κέντρα Υγείας στα νησιά”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άγριο ψαλίδι στις εφημερίες των Κέντρων Υγείας! Αντιδράσεις από τους γιατρούς

Κόβονται τα εκτός έδρας σε Νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας, Πρόνοια! Δείτε τι προβλέπει το Σχέδιο Νόμου

Αγροτικό γιατρών σε φόντο ..χακί! Δείτε ποια κέντρα υγείας θα στελεχωθούν άμεσα!

Νοσηλεύτριες σε ρόλο…προμηθευτών και γιατροί σε ρόλο …επαιτών! Το κατάντημα των Κέντρων Υγείας

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button