ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Νοσηλευτές: Είδος προς εξαφάνιση στα νοσοκομεία! Πόσοι λείπουν

Είδος προς εξαφάνιση τείνουν να γίνουν οι νοσηλευτές στο ΕΣΥ, καθώς χιλιάδες οργανικές θέσεις παραμένουν κενές. Άλλωστε τα τελευταία μνημονικά χρόνια οι προσλήψεις έχουν παγώσει με συνέπεια τα δημόσια νοσοκομεία να αποτελούν έναν Γολγοθά για τους εργαζόμενους αλλά και ένα βασανιστήριο για τους ασθενείς που ψάχνουν στους διαδρόμους να βρουν διαθέσιμο νοσηλευτή για να εξυπηρετηθούν.

Αλλά βέβαια αυτά είναι μάλλον …ψηλά γράμματα για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας που ξεπερνά αυτές τις …λεπτομέρειες και πάει ένα βήμα παρακάτω σχεδιάζοντας την πολιτική πρόληψης κατά του καρκίνου.
Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού, 1 στις 4 οργανικές θέσεις νοσηλευτών είναι σήμερα κενές στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, δηλαδή η πληρότητα νοσηλευτικού προσωπικού αγγίζει το 74,1%.

Και το ποσοστό μπορεί να μη φαντάζει ιδιαιτέρως υψηλό. Αρκεί όμως να σκεφτεί κανείς ότι λόγω μνημονίων δεξιάς και …αριστεράς, υπάρχει κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών στα δημόσια νοσοκομεία ενώ σύμφωνα με την Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού, η κίνηση στις δομές του ΕΣΥ υπερδιπλασιάστηκε σε μία πενταετία!

Με βάση τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, στο ΕΣΥ υπηρετούν 29.253 νοσηλευτές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (σε σύνολο 39.452 οργανικών θέσεων) ενώ υπάρχουν 10.199 κενά.
Σε ότι αφορά την εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού, η μεγαλύτερη κατηγορία είναι οι απόφοιτοι Τεχνολογικής εκπαίδευσης σε ποσοστό 58,2% επί του συνόλου (17.033 υπηρετούντες, σε 21.922 οργανικές θέσεις ΤΕ).

Ακολουθούν οι νοσηλευτές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ποσοστό 38,6% (11.281 υπηρετούντες σε 15.983 οργανικές θέσεις ΔΕ) ενώ η μικρότερη κατηγορία αφορά τους νοσηλευτές Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με ποσοστό 3,2% επί του συνόλου (939 υπηρετούντες σε σύνολο 1547 οργανικών θέσεων ΠΕ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νοσηλευτές: Οι αφανείς και εξαντλημένοι ήρωες του ΕΣΥ! Τα κενά και οι προσλήψεις

Νοσηλευτές: Η υποστελέχωση βλάπτει σοβαρά την υγεία ασθενών και νοσηλευτών

Σχετικά Άρθρα

Back to top button