Πολιτική Υγείας

Νοσοκομειακοί γιατροί για ανασφάλιστους: Λεφτά υπάρχουν;

Όλο το βάρος του κόστους κάλυψης των ανασφάλιστων θα το μετακυλήσει η κυβέρνηση στα νοσοκομεία εκτιμά η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) αφού επισημαίνει ότι δεν έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια.

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας μιλά ουσιαστικά για ένα «πολιτικό κόλπο» καθώς στη διαδρομή για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων έχουν μπει διάφορα εμπόδια.

Όπως επισημαίνει ο κ.Βαρνάβας: «Έχει άραγε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κοστολογήσει το ύψος της δαπάνης που θα απαιτηθεί για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων, εξασφαλίζοντας και το ανάλογο κονδύλιο στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας; Φαίνεται πως όχι. Και τούτο επειδή σκέφτονται να μετακυλήσουν το κόστος νοσηλείας των ανασφάλιστων στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων, οι οποίοι ως γνωστόν βρίσκονται στο κόκκινο και σύντομα θα καταρρεύσουν».

Μιλά ακόμη για τα προσκόμματα που έχουν μπει για την πρόσβαση των συνανθρώπων μας χωρίς κοινωνική ασφάλιση, καθώς θα πρέπει πρώτα να περνούν από το …γυμνό ΠΕΔΥ.
«Εισάγουν ανεπίτρεπτα εμπόδια στην πρόσβαση των ανασφάλιστων στα Νοσοκομεία, τα οποία δεν ισχύουν για όσους διαθέτουν ασφάλιση. Υποχρεώνουν λοιπόν όσους ανασφάλιστους αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας να επισκεφτούν υποχρεωτικά γιατρό του ΠΕΔΥ, ενώ είναι γνωστό ότι το ΠΕΔΥ στερείται γιατρούς σε αρκετές ειδικότητες.

Εάν βρεθεί γιατρός του ΠΕΔΥ, τότε αυτός, αφού εξετάσει τον ανασφάλιστο ασθενή θα τον παραπέμψει σε τριμελή επιτροπή γιατρών Νοσοκομείου, η οποία θα τον εξετάσει εκ νέου για να γνωμοδοτήσει –με ποια κριτήρια άραγε;- εάν πρέπει να εισαχθεί ή όχι» αναφέρει ο κ.Βαρνάβας.

Να σημειωθεί ότι η ΟΕΝΓΕ εδώ και καιρό έχει ζητήσει την κάλυψη των ανασφάλιστων απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα εξοφλεί άμεσα τα Νοσοκομεία για τις δαπάνες νοσηλείας τους.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button