Πολιτική Υγείας

Νοσοκομειακοί γιατροί για Ρωμανό: «Όχι στην υποχρεωτική σίτιση»! Το μεγάλο δίλημμα της νοσηλείας

 

Τόσο η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) όσο και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) αλλά και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) έχουν εκφραστεί ενάντια στην υποχρεωτική σίτιση του ασθενούς πλέον Νίκου Ρωμανού. Άλλωστε στη διαδικασία εμπλέκονται θέλοντας και μη νοσοκομειακοί γιατροί οι οποίοι περιθάλπουν τον νεαρό απεργό πείνας ο οποίος αντιμετωπίζει πια σοβαρά προβλήματα υγείας.

 

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας επανέρχεται και επισημαίνει σχετικά: «Αρκετά μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν αναλυτικά με την εισαγγελική εντολή αναγκαστικής σίτισης του απεργού πείνας Ν. Ρωμανού, παραλείποντας επιδεικτικά να αναφερθούν στις επιστημονικά και δεοντολογικά τεκμηριωμένες ενστάσεις της ιατρικής κοινότητας στην πρακτική αυτή.

 

Η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος της χώρας έχουν τις τελευταίες μέρες τοποθετηθεί με σαφήνεια στο ζήτημα.

 

Είμαστε λοιπόν αναγκασμένοι να διευκρινίσουμε για πολλοστή φορά πως κανένας γιατρός δε δικαιούται, σύμφωνα και με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, να ενεργεί αντίθετα προς τη βούληση του ασθενούς.

 

Πολιτικά προβλήματα που προκαλούνται από τέτοιες απεργίες δεν μπορεί να λύνονται από τους γιατρούς, οι οποίοι ουδέποτε παρεμβαίνουν κατασταλτικά σε ανθρώπους που αρνούνται τις ιατρικές υπηρεσίες»!

 

Μάλιστα ο κ.Βαρνάβας αναφέρεται και στη σχετική διακήρυξη των Παγκόσμιων Ιατρικών Συνεδρίων (Μάλτα 1991 και αναθεωρήσεις Ισπανία 1992 και Ν. Αφρική 2006, WMA) στην οποία σημειώνεται ότι η βίαιη αναγκαστική σίτιση θεωρείται αδικαιολόγητη και αντιδεοντολογική πρακτική.

 

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ υπογραμμίζει: «Η μόνη πολιτικά και κοινωνικά ορθή λύση είναι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, τα οποία κρίνονται λογικά και δίκαια, για να μην συνεχιστεί να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του».

 

Και βέβαια ο Δημήτρης Βαρνάβας μιλά και για τα συνήθως αστυνομοκρατούμενα νοσοκομεία όταν νοσηλεύεται κάποιος απεργός πείνας, τονίζοντας τη διαφορά που υπάρχει με την έλλειψη προσωπικού.

 

Όπως λέει: «Τα νοσοκομεία χρειάζονται επαρκή παρουσία γιατρών και όχι μαζική παρουσία αστυνομικών. Ας ασχοληθεί λοιπόν η πολιτική ηγεσία με τη στελέχωση των Νοσοκομείων, αφήνοντας τους λιγοστούς και εξουθενωμένους νοσοκομειακούς γιατρούς να ασκήσουν τα καθήκοντά τους χωρίς διλλήματα και εκβιασμούς».

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button