ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Νοσοκομειακοί γιατροί κατά Κικίλια για τις εφημερίες! Τι λένε

Ευθείες βολές κατά του υπουργού Υγείας για το νέο σύστημα εφημεριών των δημοσίων νοσοκομείων που προωθεί χωρίς τους νοσοκομειακούς γιατρούς εξαπολύει το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ.

Σε μαι μακροσκελή ανακοίνωση τους τα μέλη της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αττικής αφού αναφέρουν με λεπτομέρειες τις τραγικές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των  νοσοκομείων επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι η πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας σχεδιάζει τις νέες εφημερίες χωρίς ουσιαστικό πρόγραμμα απουσία των νοσοκομειακών γιατρών. Και προειδοποιούν ότι αν το Υπουργείο επιλέξει τον τρόπο του «αποφασίζομε και διατάσσομε» η απάντηση τους θα είναι μαζική και δυναμική!

Όπως αναφέρει το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ : Διαρρέεται σκόπιμα ότι ο μόνος τρόπος για να βελτιωθεί η κατάσταση στα ΤΕΠ και να εκλείψουν τα ράντζα, είναι να έχουν γενική εφημερία τα νοσοκομεία κάθε 3 μέρες αντί για 4. Μα θέλετε να μας εξοντώσετε; Θέλετε την ανεπάρκεια και τη γύμνια που αναφέρουμε να τη μεταφέρετε στο προσωπικό των νοσοκομείων του κέντρου, που κυριολεκτικά στενάζει από την εντατικοποίηση; Διαβάστε ΕΔΩ τι προηγήθηκε: Αλλάζει το σύστημα εφημεριών στα νοσοκομεία! Τι σχεδιάζεται

Η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμη περαιτέρω ισχυρίζονται οι νοσοκομειακοί γιατροί αφού με επίσημα στοιχεία η προσέλευση στα ΤΕΠ τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατά 25% ενώ η αλλαγή του «κάθε 4 ημέρες» σε «κάθε 3» θα αυξηθεί στο έπακρο η υπερεργασία και η υπερεφημέρευση του ήδη υπηρετούντος ανεπαρκέστατου αριθμητικά προσωπικού.

Ακόμα τραγικότερη υποστηρίζει η ΕΙΝΑΠ είναι η άλλη διαρροή περί εφημερίας ΤΕΠ ανεξάρτητα από την εφημερία του υπόλοιπου νοσοκομείου. Εφημερεύον ΤΕΠ σε μη εφημερεύον νοσοκομείο είναι πειραματισμός ακραίος και εξαιρετικά επικίνδυνος για τους ασθενείς στις σημερινές συνθήκες.

Τα αγκάθια

Το 60% – 70% των προσερχόμενων στα ΤΕΠ είναι περιστατικά ΠΦΥ που σήμερα οι δομές της είναι υποτυπώδεις. Αν αυτό δε λυθεί, ή αν δεν πάρει σοβαρό τρόπο αντιμετώπισης η σημερινή κατάσταση θα συνεχίζεται. Τα πρώην ΠΕΔΥ, που μετονομάστηκαν σε Κέντρα Υγείας και οι ΤΟΜΥ, έτσι όπως λειτούργησαν δεν έλυσαν τα προβλήματα. Χρειάζεται μεγάλος αριθμός Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου στο Λεκανοπέδιο με οικογενειακό γιατρό και ειδικότητες. Πρέπει αρκετά Κέντρα Υγείας να εφημερεύουν σε 2 ή και 3 8ωρα για να απορροφήσουν περιστατικά ΠΦΥ.

Γίνεται μεγάλος αριθμός διακομιδών από μικρού και μεσαίου μεγέθους νοσοκομεία προς τα μεγάλα. .
.Τραγική υποστελέχωσης των νσοκομείων. Όλος ο νότιος τομέας εξυπηρετείται από ένα «ξεδοντιασμένο» από προσωπικό Ασκληπιείο και ένα υποβαθμισμένο Τζάνειο, που στέλνει το παιδί από το νησί με σκωληκοειδίτιδα κατευθείαν στο Παίδων λόγω έλλειψης παιδοχειρουργού.

Ο δυτικός τομέας πάσχει αντίστοιχα, με τα νοσοκομεία της Νίκαιας και του Θριασίου να έχουν τεράστιες ελλείψεις και το Αττικό να πνίγεται στα ράντζα.

Στο βόρειο τομέα οι περισσότερες ειδικότητες εξυπηρετούνται μόνο από το Σισμανόγλειο, ενώ ο ανατολικός τομέας, πολυπληθής και αυτός, δεν έχει νοσοκομείο παρά μόνο υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας.

Ακόμη και ειδικά νοσοκομεία της Αθήνας, όπως το “Σωτηρία”, δεν ενισχύονται με προσωπικό, προκειμένου να ανταπεξέλθει στη μεγάλη ζήτηση από ασθενείς για αναπνευστικά νοσήματα. Οι 12 πνευμονολογικές κλινικές έγιναν 8, οι ειδικευόμενοι από 115 έγιναν 35 και οι ειδικευμένοι από 65 έγιναν 35. Καθοριστικό ρόλο στη διευθέτηση, ταχεία μεταφορά και αντιμετώπιση, μπορεί να παίξει το ΕΚΑΒ, αλλά είναι υποβαθμισμένο από άποψη μέσων, διασωστών και γιατρών.

Παιδιατρική, ψυχιατρική, γυναικολογία, ογκολογία, είναι ειδικότητες για τις οποίες πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση τόσο του τακτικού όσο και του επείγοντος περιστατικού.

Για την παιδιατρική δε φτάνουν τα νοσοκομεία Παίδων στο κέντρο της Αθήνας. Το Παίδων Πεντέλης είναι εντελώς υποβαθμισμένο το ίδιο και οι παιδιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων.

 

Τι προτείνουν

Πρέπει να προβλεφθούν Κέντρα Τραύματος, χρεωμένα στα μεγάλα νοσοκομεία, που ήδη επί δεκαετίες αγόγγυστα αντιμετωπίζουν την συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών τραύματος και που με το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό τους μπορούν να σώσουν ζωές

Για τους ψυχικά πάσχοντες και για την αποσυμφόρηση της άθλιας κατάστασης των ψυχιατρικών κλινικών πρώτα από όλα χρειάζονται δομές ΠΦΥ. Επίσης επιμένουμε πως είναι απαράδεκτο να εφημερεύει ψυχιατρικό τμήμα γενικού νοσοκομείου σε διαφορετική ημέρα από το υπόλοιπο νοσοκομείο.

Στη γενική εφημερία πρέπει να προβλέπεται 24ωρη λειτουργία όλων των εργαστηρίων (ακτινολογικά, αξονικός, υπέρηχοι, βιοχημικά κ.λπ.) με το ανάλογο προσωπικό, κάτι που τώρα που δε συμβαίνει ακόμα και στα μεγάλα νοσοκομεία.

Ο επικείμενος διορισμός μόνιμων γιατρών στα ΤΕΠ, πρέπει να συνδυαστεί με πολλαπλάσιους διορισμούς νοσηλευτών και τραυματιοφορέων.

Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν διαχρονικά ελάχιστα εφημερεύοντα Καρδιοχειρουργικά τμήματα

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε 24ωρη λειτουργία το 2020 τα ανεξάρτητα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα Νοσοκομεία! Τι είπε ο Κικίλιας

Έρχονται πληρωμές για τις πρόσθετες εφημερίες! Τι προανήγγειλε το υπ.Υγείας

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button