ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Νοσοκομειακοί γιατροί: Σε οικονομική ασφυξία τα νοσοκομεία! Τι ζητούν από τον υπουργό Υγείας

Σε οικονομική αλλά και γενικότερη κατάρρευση μπορεί να οδηγήσει τα δημόσια νοσοκομεία η έλλειψη χρηματοδότησης κατά την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).
Τα τελευταία χρόνια άλλωστε η εισροή χρημάτων προς το ΕΣΥ έχει μειωθεί άρδην με συνέπεια σήμερα τα περισσότερα να υπολειτουργούν λόγω έλλειψης ακόμη και βασικών υλικών.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ το οποίο συνεδρίασε απεφάνθη πως οι όποιες κινήσεις βελτίωσης του συστήματος που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα δεν αρκούν εάν δεν αυξηθεί η χρηματοδότηση.

«Τα 5 χρόνια των μνημονιακών πολιτικών της ύφεσης, της λιτότητας, των εισοδηματικών περικοπών των εργαζομένων, της διάλυσης των δημόσιων δομών κοινωνικής στήριξης και ιδιαίτερα της δημόσιας υγείας και ασφάλισης, έχουν οδηγήσει τα δημόσια νοσοκομεία στο δρόμο της κατάρρευσης» σημειώνει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας και συμπληρώνει:

«Οι δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης οριοθετήθηκαν με τις προγραμματικές δηλώσεις και τα πρώτα μέτρα του υπουργείου Υγείας, όπως η κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ, η ΚΥΑ για την περίθαλψη των ανασφάλιστων, η συντόμευση των διαδικασιών διορισμού επικουρικών γιατρών, η ρύθμιση για την έγκαιρη πληρωμή των εφημεριών και υπερωριών του υγειονομικού προσωπικού.

Η επίσκεψή του πρωθυπουργού στο Υπουργείο Υγείας συνοδεύτηκε με την ανακοίνωση 4500 διορισμών προσωπικού, την αναμόρφωση της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης, την αναδιοργάνωση ΕΚΑΒ και αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των νοσοκομείων».

Ωστόσο όλα αυτά δεν μπορούν να κάνουν τα νοσοκομεία να ορθοποδήσουν εάν δεν αυξηθούν τα κονδύλια. Ο κ.Βαρνάβας υπογραμμίζει: «Τα παραπάνω διαμορφώνουν ένα νέο περιβάλλον για διεκδίκηση ενός δημόσιου, ποιοτικού συστήματος υγείας, που θα επιτρέπει την καθολική πρόσβαση των κατοίκων της χώρας σε δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Δεν αντιμετωπίζουν όμως άμεσα το οξύτατο πρόβλημα της οικονομικής ασφυξίας των νοσοκομείων, την τραγική υποστελέχωση, τη σωματική και ψυχολογική εξουθένωση των εργαζομένων, τη διατήρηση των μνημονιακών διοικήσεων που συνεχίζουν την πολιτική της σκόπιμης παράλυσης της διοικητικής λειτουργίας των νοσοκομείων, αναιρώντας τις όποιες κυβερνητικές πρωτοβουλίες».

Να σημειωθεί πως κατά το 2015 η προϋπολογισθείσα δαπάνη για τα νοσοκομεία είναι μειωμένη κατά τουλάχιστον 160 εκατ. ευρώ ενώ τους πρώτους μήνες του 2015 τα χρήματα που έφθασαν στα νοσοκομεία είναι ελάχιστα λόγω έλλειψης ρευστότητας στη χώρα.
Αποτέλεσμα είναι να έχουν παγώσει οι περισσότερες αγορές στα δημόσια νοσοκομεία και να παρατηρούνται σοβαρές δυσλειτουργίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αρχίζουν οι πληρωμές νοσηλευτών-εργαζομένων στα νοσοκομεία για τις υπερωρίες του 2015! Όλες οι πληροφορίες

Σε οικονομική ασφυξία έχουν οδηγηθεί τα νοσοκομεία! Τεράστια προβλήματα, από την έλλειψη ρευστού

Έρχεται η ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς! Τι θα αλλάξει για ασθενείς, γιατρούς, νοσοκομεία

Από κόσκινο νοσοκομεία και οργανισμοί Υγείας! Δείτε ποιοι φορείς θα ελεγχθούν από τους οικονομικούς Ράμπο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button