Ειδήσεις Υγείας

Νυκτουρία: Για ποιες παθήσεις αποτελεί σύμπτωμα;

Ένας στους δύο ανθρώπους ηλικίας άνω των 55 ετών, αλλά και πολλοί νέοι, ξυπνούν κάθε βράδυ στη μέση της νύκτας για να επισκεφτούν την τουαλέτα.Όταν όμως η ανάγκη για ούρηση το βράδυ συμβαίνει δύο φορές ή περισσότερες τότε μιλάμε για νυκτουρία μια διαταραχή που μπορεί να εμφανίζεται κάθε βράδυ ή μερικά βράδια την εβδομάδα και να είναι συχνότερη με την πρόοδο της ηλικίας.

Ποιες ασθένειες προκαλούν νυκτουρία;

Οι ασθένειες που ενοχοποιούνται είναι προβλήματα της ουροδόχου κύστεως, όπως η απόφραξη (λ.χ. από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη ή λιθίαση), οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις και ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως.

Άλλες παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν νυκτουρία είναι ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης, ο άποιος διαβήτης (σπάνια μορφή της νόσου), ο διαβήτης της κυήσεως, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, τα οιδήματα κάτω άκρων (πρήξιμο ποδιών) και ο κακής ποιότητας ύπνος.

Επίσης το πρόβλημα αυτό μπορεί να προκαλείται και από την υπερκατανάλωση υγρών πριν από τον ύπνο, ιδίως ροφημάτων με καφεΐνη και οινοπνευματωδών, καθώς και η λήψη ορισμένων φαρμάκων (διουρητικά, καρδιολογικά, λίθιο, υπερβολική βιταμίνη D).

Πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό;

Η ούρηση πάνω από δύο φορές κατά τη διάρκεια της νύκτας πρέπει πάντοτε να ελέγχεται, ακριβώς διότι μπορεί να υποκρύπτει τόσο πολλά νοσήματα.

Οι ουρολογικές εξετάσεις που συνιστώνται είναι:

γενική εξέταση και καλλιέργεια ούρων,

υπερηχογράφημα νεφρών-ουροδόχου κύστεως.

 

 

 

 

 

Θεραπεία-Αντιμετώπιση

Η θεραπεία είναι αιτιολογική, δηλαδή εξαρτάται από το αίτιο που προκαλεί τη νυκτουρία.

Tips

Περιορίσετε σημαντικά την κατανάλωση υγρών (ιδίως με καφεΐνη ή/και αλκοόλ) τις 2 ώρες πριν μπείτε για ύπνο

Αν παίρνετε διουρητικά φάρμακα, να τα λαμβάνετε το αργότερο 6 ώρες πριν από το βραδινό ύπνο

Τοποθετείτε τα πόδια σε ανάρροπη θέση (σε επίπεδο πάνω από αυτό της καρδιάς), διότι η στάση αυτή συμβάλλει στη καλύτερη κατανομή των υγρών στο σώμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συχνουρία: Γιατί πηγαίνω συνέχεια τουαλέτα;

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button