Ειδήσεις Υγείας

Νόσος Αδαμαντιάδη – Behcet: Η σπάνια απειλητική ασθένεια και τα συμπτώματά της!

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων και στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού, των δημόσιων φορέων, των επιστημόνων και κάθε ενδιαφερόμενου σχετικά με τις σπάνιες παθήσεις και τον αντίκτυπο αυτών στη ζωή των ασθενών.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σπάνιων Παθήσεων (EURORDIS), μια σπάνια πάθηση μπορεί να πλήττει μόλις μερικούς ασθενείς σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ μια άλλη μέχρι και 245.000 άτομα.

Στα σπάνια νοσήματα ανήκει η Νόσος Αδαμαντιάδη – Behcet, που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων και των ιστών και ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα. Το όνομά της το πήρε από τον Τούρκο δερματολόγο και τον Έλληνα οφθαλμίατρο που πρώτοι περιέγραψαν τα συμπτώματα της νόσου.

Οι αιτίες που προκαλούν την πάθηση είναι άγνωστοι αν και εικάζεται ότι γονιδιακοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν κάποιο ρόλο στην εκδήλωσή της.

Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η σπάνια αυτή πάθηση περιλαμβάνει:

έλκη (πληγές) των γεννητικών οργάνων και του στόματος που είναι πολύ επώδυνα

κόκκινα και επώδυνα μάτια

θολή όραση

ακμή, ψευδοθυλακίτιδα

πονοκεφάλοι

πρήξιμο των αρθρώσεων με πόνο και δυσκαμψία

θρομβώσεις φλεβών και αρτηριών

Σε σοβαρές περιπτώσεις, υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρών και δυνητικά απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών, όπως η μόνιμη απώλεια της όρασης, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η καρδιακή προσβολή.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Behcet, αλλά συχνά τα συμπτώματα είναι δυνατόν να ελεγχθούν με φάρμακα που μειώνουν τη φλεγμονή στα διάφορα μέρη του σώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπ. Yγείας: Μέτρα για τους πάσχοντες από σπάνια νοσήματα!

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button