Ειδήσεις Υγείας

Νόσος των Λεγεωνάριων:Τι είναι και πώς εκδηλώνεται;

Μάλιστα για να αποφευχθούν κρούσματα λεγεωνέλλωσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες προς στους υπεύθυνους των ξενοδοχειακών μονάδων οι οποίοι καλούνται να λάβουν μέτρα.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση στα άτομο που πλήττε η νόσος των Λεγεωνάριων, εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης των κλιματιστικών (air condition) σε κάθε κλειστό χώρο (σπίτι, γραφείο, αυτοκίνητο, καταστήματα, εστιατόρια κλπ). Η ελλιπής, ή κακή συντήρηση του κλιματιστικού, φέρνει συσσώρευση επικίνδυνων βακτηρίων στο εσωτερικό του, τα οποία μεταφέρονται στον αέρα που αναπνέει το άτομο.

Οι πιθανές πηγές μόλυνσης είναι τα συστήματα παροχής κρύου – ζεστού νερού (ντους), οι πύργοι ψύξης συστημάτων κλιματισμού, οι δεξαμενές αποθήκευσης νερού, οι θερμές ιαματικές πηγές, τα ιαματικά λουτρά, οι κολυμβητικές δεξαμενές (ιδίως εκείνες όπου το νερό είναι ζεστό και διακινείται), τα σιντριβάνια, οι υγραντήρες ατμόσφαιρας και οι αναπνευστικές συσκευές που λειτουργούν με νερό βρύσης.

Δεν είναι μεταδοτική ασθένεια η νόσος των Λεγεωνάριων από άτομο σε άτομο μέσω της επαφής. Αντ’ αυτού, οι περισσότεροι άνθρωποι κολλούν τη νόσο από την εισπνοή των βακτηρίων. Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οι καπνιστές και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ασθένεια των λεγεωνάριων.

Συμπτώματα

Τις περισσότερες φορές εκδηλώνεται με τα ακόλουθα συμπτώματα:

Πονοκέφαλος

Μυϊκός πόνος

Ρίγη

Πυρετός που μπορεί να φτάσει τους 40° C και παραπάνω

Μέχρι τη δεύτερη ή την τρίτη μέρα, ο ασθενής θα αναπτύξει και άλλα συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν:

Βήχας, ο οποίος μπορεί να έχει και βλέννα και μερικές φορές, αίμα

Δύσπνοια

Πόνος στο στήθος

Ναυτία, έμετος και διάρροια

Σύγχυση, ή άλλες ψυχικές αλλαγές

Αν και η νόσος των λεγεωνάριων προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει περιστασιακά μολύνσεις σε πληγές και σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.

Πρόληψη

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα μέτρα πρόληψης σχετικά με τις εγκαταστάσεις ύδρευσης είναι η υπερχλωρίωση και το θερμικό shock και μακροπρόθεσμα τα οξειδωτικά απολυμαντικά (υποχλωριώδες ή υποβρωμιώδες οξύ), τα μη οξειδωτικά απολυμαντικά (ιονισμός, διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου και αργύρου, υπεριώδης ακτινοβολία).

Πρόληψη επιτυγχάνεται, επίσης, με τη διατήρηση των θερμοκρασιών του νερού σε επίπεδα που δεν ευνοούν τον πολλαπλασιασμό της λεγιονέλλας.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button