ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ξέμεινε από αντιδραστήρια το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ! Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, από τον Φεβρουάριο του 2017 δεν γίνονται έλεγχοι στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού των Νοσοκομείων, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων στο ΚΕΔΥ για τα ακόλουθα μικρόβια: ΨΕΥΔΟΜΟΝΑΔΑ, G-COLI, ΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΦΙΛΙΑ ΧΛΩΡΙΔΑ (ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ). Επίσης δεν μπορεί να ελεγχθεί το νερό ύδρευσης των Νοσοκομείων για LEGIONELLA.

Διαβάστε ΕΔΩ Λεγιονέλλα σαρώνει Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη! Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Να σημειωθεί εδώ ότι το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) διοικητικά υπάγεται στο ΚΕΕΛΠΝΟ, εδρεύει στη Βάρη και έχει αποκλειστικά την ευθύνη να διενεργεί τους μικροβιολογικούς και χημικούς ελέγχους στα δείγματα που αποστέλλουν οι Επιτροπές Λοιμώξεων των Νοσοκομείων, για την ανίχνευση πιθανών Παθογόνων Νοσοκομειακών μικροβίων.

Βάση των κανονισμών οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού των Νοσοκομείων για την ύπαρξη Παθογόνων Νοσοκομειακών μικροβίων πρέπει να γίνεται κάθε 1 ½ μήνα και για legionella στο νερό ύδρευσης των Νοσοκομείων κάθε έξι μήνες.

Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, πολλά νοσοκομεία έχουν ένα χρόνο να κάνουν έλεγχο πράγμα πολύ επικίνδυνο δεδομένου ότι η legionella είναι το μικρόβιο που προκαλεί βαρύτατη αναπνευστική νόσο (νόσος των λεγεωναρίων). Θνησιμότητα σε ανοσοκατασταλτικούς ασθενείς 50%.

Επτά μήνες τώρα το ΚΕΔΥ δεν ελέγχει τα υγρά που χρησιμοποιούνται στα μηχανήματα αιμοκάθαρσης στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού.

Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν γίνεται ο ενδεδειγμένος έλεγχος στις ΜΤΝ για πολύ συγκεκριμένα παθογόνα μικρόβια.

Με αυτό τον τρόπο αφού δεν γίνεται ο τακτικός υποχρεωτικός έλεγχος υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης λοιμώξεων στους ασθενείς, ιδιαίτερα σε εκείνους που είναι υποχρεωμένοι ανά δυο ημέρες να κάνουν αιμοκάθαρση.

Ως εκ τούτω οι αιμοκαθαιρούμενοι ασθενείς που έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν άμεσα καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button