Ειδήσεις Υγείας

Ξαναβρήκαν το φως τους μέσα από την επιστήμη!

 

Το τσιπ με την ονομασία Argus 2 έχει ήδη εμφυτευθεί σε 85 ασθενείς που έπασχαν από τη κληρονομική νόσο μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά.

 

Στη χώρα μας οι πιο συχνές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, είτε είναι υγράς μορφής είτε είναι ξηράς μορφής και τα κληρονομικά νοσήματα. Οι παθήσεις αυτές αφορούν τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, στις ηλικίες κυρίως των 40 και άνω. Μερικοί από τους παράγοντες στους οποίους οφείλονται, είναι διατροφικοί (διαβήτης), κοινωνινικοί (κάπνισμα, αθληση, έκθεση στον ήλιο, κλπ) και η κληρονομικότητα.

 

Το εμφύτευμα που θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της όρασης σε πολλούς Έλληνες, δεν έχει έρθει ακόμα ακόμα στην Ελλάδα καθώς το κόστος του ξεπερνά τις 100 χιλιάδες ευρώ.

 

Στις δυνατότητες που προσφέρει το συγκεκριμένο εμφύτευμα αλλά και γενικότερα για τις παθήσεις των οφθαλμών, θα υπάρξει ιδιαίτερη αναφορά στο φετινό Πανελλήνιο Συνέδριο Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 15-17 Ιανουαρίου 2015 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, από την Ελληνική Εταιρεία Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς.

 

Όπως δήλωσαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς, κ. Ευστράτιος Γκοτζαρίδης και ο αντιπρόεδρος κ. Ιωάννης Δατσέρης, «το Αrgus II αποτελείται από μια μικροσκοπική κάμερα που βρίσκεται σε ειδικά γυαλιά τα οποία φορά ο ασθενής – η κάμερα συλλαμβάνει τις εικόνες και τις μετατρέπει σε ηλεκτρικά σήματα.
Τα σήματα αποστέλλονται σε μια συστοιχία 60 ηλεκτροδίων η οποία έχει εμφυτευθεί επάνω στον αμφιβληστροειδή του ασθενούς. Τα οπτικά σήματα «ταξιδεύουν» στο οπτικό νεύρο και στη συνέχεια στον εγκέφαλο έχοντας προηγουμένως περάσει από μια ειδική μικρή συσκευή επεξεργασίας που φορά ο ασθενής στη ζώνη του (Vision Processing Unit, VPU) και η οποία δουλεύει με μπαταρία.

 

Το εμφύτευμα δεν προσφέρει σε καμία περίπτωση τέλεια όραση στους ασθενείς ούτε αυτό που ονομάζουμε “φυσιολογική όραση”, αφού οι ασθενείς βλέπουν κάποια φωτεινά σήματα που μαθαίνουν να μεταφράζουν. Ωστόσο τους χαρίζει ανεξαρτησία. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί “επανασυνδέονται” με τον κόσμο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους».

 

Στο πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνονται ομιλίες από σημαντικούς Έλληνες και ξένους επιστήμονες, ειδικούς στο θέμα της όρασης. Το Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται απρόσκοπτα τα τελευταία 10 χρόνια, αποτελεί την μοναδική και ουσιαστικότερη πηγή μετεκπαίδευσης για τους Έλληνες οφθαλμίατρους, καθώς συγκεντρώνει διακεκριμένους ξένους ομιλητές από όλο τον κόσμο, για να μεταλαμπαδεύσουν ότι καινούργιο έχει προστεθεί στον τομέα της αντιμετώπισης του υαλοειδούς και του αμφιβληστροειδούς, τόσο στον φαρμακευτικό όσο και στον χειρουργικό τομέα.
 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button