ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ξεκίνησε η αξιολόγηση του ΕΣΥ! Ακολουθούν λουκέτα και ιδιωτικοποιήσεις. Όλο το σχέδιο

Ειδικότερα σε πλήρη εφαρμογή είναι πλέον οι ρυθμίσεις του 3ου μνημονίου στις δημόσιες δομές υγείας που περιλαμβάνουν τεστ αξιολόγησης-απόδοσης και συνέχεια συγχωνεύσεις αλλά και ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών του ΕΣΥ.

Παρότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αρνείται εδώ και καιρό ότι το δημόσιο σύστημα θα συρρικνωθεί μετά και τις υποχρεωτικές αξιολογήσεις που επιβάλει το 3ο μνημόνιο, πλέον όμως τα πράγματα φαίνεται ότι οδεύουν προς πλήρη υλοποίηση.

Το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης που αναμένεται να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας προβλέπει ξεκάθαρα στην αιτιολογική του έκθεση ότι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr το περασμένο καλοκαίρι και μετά μανίας προσπαθούσε να διαψεύσει η ηγεσία του υπουργείου υγείας.

Επισήμως πια με βάση την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνεται στο παράλληλο πρόγραμμα, οι υγειονομικές μονάδες της χώρας υποχρεούνται να στέλνουν στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας, όλα τα στοιχεία που αφορούν στη λειτουργία των νοσοκομείων, των ΠΕΔΥ, των κέντρων υγείας, των περιφερειακών ιατρειών κ.α., στοιχεία από τα οποία θα προκύπτει και η απόδοσή τους.

νοσοκομείο

Πρόκειται για δεδομένα που σχετίζονται με τον αριθμό των εργαζομένων, την κίνηση των εξωτερικών ιατρείων, των χειρουργείων, την χρήση φαρμάκων και υλικών κ.λ.π.

Έτσι θα εκτιμηθεί κατ αρχάς η πληρότητα του κάθε νοσοκομείου και πόσο αυτό κοστίζει στο σύστημα.
Ρύθμιση που προβλέπεται ξεκάθαρα στο μνημόνιο 3 και ουδέποτε παραδέχτηκε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Διαβάστε Εδώ τι ακριβώς αναφέρει το 3ο μνημόνιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα εάν μία υπηρεσία που παρέχει π.χ. το ΠΕΔΥ δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες, να δοθεί στον ιδιωτικό τομέα: «Έρχονται «τεστ-απόδοσης» για ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ!».

Η υπόθεση είχε έρθει και πάλι στη δημοσιότητα πριν λίγο καιρό όταν ανάστατοι οι γιατροί του ΠΕΔΥ, ανακίνησαν και πάλι το θέμα ζητώντας απαντήσεις για το εργασιακό τους μέλλον σε περίπτωση που συγχωνευθούν μονάδες του ΠΕΔΥ ή κλείσουν κάποια εργαστήρια που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των τεστ απόδοσης. Δείτε ΕΔΩ τι ανέφεραν οι γιατροί: «Ανάστατοι οι γιατροί του ΠΕΔΥ! Προς ιδιωτικοποίηση δημόσιες μονάδες»

Ωστόσο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις είχε ισχυριστεί μέσω της δημόσιας τηλεόρασης ότι δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν οι θέσεις των εργαζομένων δεδομένου ότι λείπει προσωπικό από το ΕΣΥ.

 νοσοκομειακοί γιατροί

Ωστόσο το ζήτημα αν θα παραχωρηθούν ή όχι υπηρεσίες του δημοσίου συστήματος σε ιδιώτες ή αν θα γίνουν συγχωνεύσεις, είχε μείνει αόριστο…

Η καταμέτρηση ξεκίνησε

Και μπορεί μόλις τώρα να θεσμοθετείται η καταγραφή όλων των στατιστικών δεδομένων του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ, όμως η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Ήδη από τον Δεκέμβριο Κέντρα Υγείας και Μονάδες του ΠΕΔΥ αποστέλλουν όλα τα στοιχεία στις Υγειονομικές Περιφέρειες ώστε να υπάρξουν συνολικές καταστάσεις πριν ξεκινήσει η αξιολόγηση.

Εξάλλου με βάση το 3ο μνημόνιο που υπεγράφη, έως τον Ιούνιο του 2016 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ώστε στη συνέχεια να γίνουν οι όποιες κινήσεις.

Οι …βέβαιες συγχωνεύσεις

Και τα λουκέτα σε κλινικές αλλά και ολόκληρες μονάδες υγείας θεωρούνται σχεδόν βέβαιες από τους καλά γνωρίζοντες. Και αυτό διότι όπως λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr συχνά πυκνά οι τροϊκανοί θέτουν τον περιορισμό των μονάδων «καθώς κοστίζουν πολύ στο σύστημα».

Καιρό τώρα «μαγειρεύονται» οι συγχωνεύσεις ειδικά στις περιπτώσεις όπου μία πόλη διαθέτει τόσο Κέντρο Υγείας όσο και ΠΕΔΥ και νοσοκομείο. Αντίστοιχα σε πολλές περιοχές της χώρας νοσοκομεία βρίσκονται σε εξαιρετικά μικρή απόσταση μεταξύ τους, με συνέπεια να παρουσιάζουν και περιορισμένη πληρότητα.

Από την άλλη τα εργαστήρια του ΠΕΔΥ που σήμερα είναι σε πλήρη διάλυση λόγω ελλείψεων προσωπικού αλλά και υλικών, είναι άγνωστο πως θα αξιολογηθούν, αφού δε διαθέτουν τα απαραίτητα για να μπορούν να αποδώσουν.
Διαβάστε ΕΔΩ όλο το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για το ΠΕΔΥ που προβλέπει ειδικές ρυθμίσεις για τα υποβαθμισμένα εργαστήρια: «Ετοιμάζεται το νέο ΠΕΔΥ! Τι προβλέπει το σχέδιο για γιατρούς –εργαστήρια»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τετέλεσται το δημόσιο ΕΣΥ! Τι αλλάζει στα νοσοκομεία το 2016

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button