ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ξεκινά διάλογος για το νέο ωράριο των γιατρών! Όλα τα σενάρια

Τρόπους για να λύσει το γρίφο του ωραρίου των γιατρών στα νοσοκομεία, αναζητά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου που επιβάλει τον περιορισμό του χρόνου εργασίας για τους νοσοκομειακούς γιατρούς θεωρητικά θα έπρεπε να οδηγούσε σε προσλήψεις.

Ωστόσο το υπουργείο Υγείας και ο ίδιος ο Ανδρέας Ξανθός παραδέχεται ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες για την κατεύθυνση αυτή. Γι αυτό και ξεκινά άμεσα διάλογο με τον κλάδο προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή.

Στο παρελθόν πάντως οι νοσοκομειακοί γιατροί είχαν προτείνει όσοι εργάζονται περισσότερο να έχουν φοροελαφρύνσεις ή επιπλέον αμοιβές.

Ωστόσο η ανησυχία εντείνεται σε πολλούς γιατρούς του ΕΣΥ καθώς φοβούνται ότι λόγω έλλειψης κονδυλίων για προσλήψεις γιατρών, θα οδηγηθούμε σε ατομικές συμβάσεις. Σε ολιγόμηνες δηλαδή συμβάσεις γιατρών με προσωπικές συμφωνίες για τις αμοιβές τους.

Ενδεικτικά είναι τα όσα λέει ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του Ευαγγελισμού καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας: “Η ευρωπαική οδηγία για το ωράριο των γιατρών ανοίγει πλατιά το δρόμο για ατομικές συμβάσεις”!

Πάντως στην περίπτωση που η χώρα μας δεν υιοθετήσει άμεσα την Ευρωπαική οδηγία για το ωράριο των γιατρών απειλείται με επιβολή προστίμου της τάξης των 150 εκατ ευρώ γεγονός το οποίο σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ): ” θα αποτελέσει τραγική και ολέθρια εξέλιξη για τη χώρα μας”.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button